Lichaam vermoorde Albanees uit Afferden in losse stukken teruggevonden in kanaal

AFFERDEN - De politie is er nog niet in geslaagd de moord op de Afferdense Albanees Festim Lato op te lossen. In het programma Opsporing Verzocht schakelde de politie dinsdagavond de hulp van het publiek in. Een nieuw luguber feit werd in de uitzending bekendgemaakt. 

Het lijk van Lato werd teruggevonden in losse stukken verdeeld over verschillende vuilniszakken die in het water van het Amsterdam-Rijnkanaal lagen. 

Lato werd op 19 juli dit jaar gevonden. Hij werd voor het laatst gezien in Abcoude waar hij een afspraak zou hebben in een café. Daarna zou hij in een auto zijn gestapt waarna hij niet meer levend werd gezien. De bestuurder van de auto verklaarde later dat hij Lato in de omgeving heeft afgezet. 

Die zakken met delen van zijn lichaam dreven op verschillende plekken in het kanaal, op hemelsbreed zo’n 4 kilometer van de plek waar het slachtoffer voor het laatst was gezien in Abcoude.

Reconstructie

Wie er precies aanwezig waren bij de zakelijke ontmoeting in Abcoude is onduidelijk. Binnen maakt Lato een selfie. Na ongeveer een uur loopt de Albanees weer naar buiten. Opgetogen, zo lijkt het. 

Na een kort onderonsje met de drie mannen en vrouw die hem vergezellen, loopt hij terug naar het café-restaurant. Omstreeks 12.15 uur stapt hij in de auto bij een van de mannen die hij binnen had ontmoet. In diens tamelijk opvallende, donkerblauwe MG TF135 met stoffen dak rijden ze dan het dorp uit in de richting van de A2. Daarna is er niets meer van Lato vernomen.

De bestuurder van de MG-sportwagen heeft verklaard dat hij Lato in de omgeving van Abcoude afzette. De man weet naar eigen zeggen niet precies meer waar dat was. De politie vraagt mensen die Lato of de opvallende donkerblauwe MG na 12.15 uur nog gezien of gesproken hebben zich te melden. Hetzelfde geldt voor mensen die ‘s middags een afspraak met hem hadden waar hij niet kwam opdagen.

Aktetas, kleding en Rolex

De politie hoopt ook op tips over de kleding van Lato, wiens lichaam vier dagen later naakt en in stukken verpakt in vuilniszakken uit het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevist. Dat gebeurde ter hoogte van de Kanaaldijk Oost in Nigtevecht. Gezien de staat waarin het lichaam zich bevond, is het aannemelijk dat het mogelijk meerdere dagen in het water heeft gelegen.

Lato droeg op de dag van zijn verdwijning een donkerblauw maatpak, wit overhemd, opvallende rood/blauw gestreepte stropdas en bruine schoenen. Ook de bruine aktetas met slotje van de Albanees en diens Rolex-horloge, in de uitzending te zien op screenshots van bewakingsbeelden, zijn spoorloos. Wellicht werden ze ergens te koop aangeboden.

Zelfverklaarde president

Festim Lato kwam 25 jaar geleden naar Nederland. Hij trouwde hier en kreeg drie kinderen. Zijn vrouw en hij gingen in 2001 uit elkaar. Sindsdien woonde de Albanees in een huurhuis in Afferden. Lato was de zelfverklaarde president van de naar onafhankelijkheid strevende regio Chameria, een niet-erkende republiek op de grens van Albanië en Griekenland. 

Hij deed veel moeite om dit beeld zo breed mogelijk naar buiten uit te dragen, zegt de politie.Tegelijkertijd, zo bleek na zijn dood, werd de Albanese politicus er ook van verdacht een oplichter te zijn. Met zijn vlotte babbel en zakelijk instinct zou hij heel wat mensen om de tuin hebben geleid.

De in vuilniszakken verpakte lichaamsdelen van Festim Lato dreven zo'n vier kilometer van de plek in Abcoude waar hij voor het laatst was gezien.
Volledig scherm
De in vuilniszakken verpakte lichaamsdelen van Festim Lato dreven zo'n vier kilometer van de plek in Abcoude waar hij voor het laatst was gezien. © Videostill Opsporing Verzocht

Maas en Waal