Mantelzorgers krijgen ieder jaar een ‘compliment'.
Volledig scherm
Mantelzorgers krijgen ieder jaar een ‘compliment'. © ANP XTRA

Mantelzorgers buiten Druten maken kans op ‘Drutens compliment’

DRUTEN - Mantelzorgers van buiten de gemeente Druten maken voortaan kans op een ‘Drutens mantelzorgcompliment’. Om het ‘compliment’ – cadeaubonnen ter waarde van 150 euro – te krijgen, moeten ze een inwoner van de gemeente Druten verzorgen.

Sinds 2015 moeten gemeenten hun mantelzorgers ieder jaar in het zonnetje zetten. De gemeente Druten doet dat door hen bonnen van Ondernemers Vereniging Druten cadeau te geven. Deze vouchers kunnen ze vervolgens inleveren bij winkels en bedrijven. 

Om deze bonnen te krijgen, moeten mantelzorgers drie aaneengesloten maanden en dan minimaal acht uur per week mantelzorg hebben verleend. Tevens dienen zij in de gemeente Druten te wonen.

OVD-bonnen verdelen

Deze laatste voorwaarde verandert over een paar weken. Vanaf oktober geeft de gemeente de ‘mantelzorgcomplimenten’ voortaan aan de eigen bewoners die mantelzorg ontvangen – en dus niet meer rechtstreeks aan de mantelzorgers. Het is bedoeling dat zij het ‘compliment’ aan hun hulp geven. Deze mantelzorgers hoeven niet in de gemeente te wonen. Ook kan de hulpbehoevende, als hij van meerdere mensen hulp krijgt, de OVD-bonnen onder hen verdelen.

Door deze verandering sluit Druten aan bij de landelijke regelgeving, waar de gemeente Wijchen (één ambtelijke organisatie met Druten) ook gebruik van maakt. Zo wil Druten ervoor zorgen dat alle mantelzorgers, ongeacht waar ze wonen, in aanmerking komen voor een compliment.

Meer geld kosten?

Of deze wijziging Druten meer geld gaat kosten, of juist niet, is volgens het gemeentebestuur nog niet te zeggen. Aan de ene kant kunnen hulpbehoevenden straks maar één compliment aanvragen; nu mag iedere mantelzorger nog een aanvraag doen. Wel kan het zijn dat veel mantelzorgers buiten de gemeente wonen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal