Volledig scherm
Een jonge palingroker brengt zijn waar aan de man tegenover de Ewaldenkerk in 2016. © Eveline van Elk

Middeleeuws ringsteken als publiekstrekker op Victoriaans festijn in Druten

DRUTEN - Tijdens het Victoriaanse festijn verandert de Drutense Markt in een heuse paardenrenbaan. Op het plein, parallel aan de strook horeca en winkels vanaf de Hogestraat, komt een parcours te liggen waarop steeds twee aanspanningen - koetsiers met paard(en) en wagens - tegelijk van start gaan. Iedereen die durft, jong en oud, mag instappen. De uitdaging: tijdens de race proberen om met een stok drie ringen te vangen.

Quote

Stel dat de dieren schrikken van geluiden of een plotselin­ge beweging, je moet er niet aan denken wat dan zou kunnen gebeuren

Esther Voet, Bestuurslid Dickens

Ringsteken, ook wel bekend als ringrijden, stamt oorspronkelijk uit de middeleeuwen. Ridders gingen met elkaar de strijd aan om de ring van een jonkvrouw aan de stok te rijgen. Wie daarin slaagde, was meteen verzekerd van een echtgenote.

Met de introductie van de folkloristische traditie - in Nederland vooral groot in Zeeland en West-Friesland - kan het bestuur van Dickens Druten een wens op haar verlanglijstje vervullen: paarden actief bij het festijn betrekken.

Volledig scherm
Dickensdag in winterse sferen in 2017. © Eveline Van Elk

Gevaarlijk?

Volledig scherm
Circusartiest tijdens het festival in 2017. © Eveline Van Elk

Door de drukte op het evenement was dat voorheen nooit mogelijk, vertelt bestuurslid Esther Voet. “Paarden en koetsiers waren altijd al op Dickens, maar bezoekers in de wagen meenemen was te gevaarlijk. Stel dat de dieren schrikken van geluiden of een plotselinge beweging, je moet er niet aan denken wat dan zou kunnen gebeuren.”

Op de ringsteekbaan kunnen de edele dieren wel naar hartenlust hollen. Voet: “Uiteraard wordt het parcours goed afgezet, opdat bezoekers en paarden niet op elkaars pad kunnen komen. Veiligheid staat altijd voorop.”

Paarden uit Bergharen

Volledig scherm
Dickens in 2016. © Eveline van Elk

Leden van menvereniging Vrienden van het Aangespannen Paard (VAP) uit Bergharen begeleiden de races op 16 december. VAP-bestuurslid Sonja van Mook bevestigt de uitleg van Voet. “Al vanaf het begin zijn we met onze aanspanningen aanwezig op het Dickens Festijn. Meestal op de Markt, een groot en lastig te vullen plein. Na overleg met het Dickensbestuur ontstond het idee om daar deze editie iets actiefs te plannen: ringsteken.”

Dat doen de koetsiers van VAP vaker, vertelt Van Mook. “Ringsteken is voor ons een manier om de mensport onder de aandacht te brengen. Er wordt niet gereden om de prijzen en ook niet meer om een jonkvrouw”, grapt ze.

Esther Voet verheugt zich al op veel reuring op de Markt. “Niet alleen kijken, maar meedoen, dat is ons motto. We willen onze bezoekers zo veel mogelijk laten beleven.”

Dickens Festijn Druten, zondag 16 december, 11.00 tot 17.00 uur. Toegang 3 euro. Entree gratis voor kinderen tot en met 12 jaar.

Volledig scherm
Een uitvaartgroep tijdens de Dickens Dag van 2014 © eveline van elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal