Volledig scherm
De boerderij van Bart Romijnders krijgt bescherming tegen wind en regen. © DG

Monumentale boerderij Horssen krijgt plastic hoed

HORSSEN - De vervallen monumentale boerderij van Bart Romijnders in Horssen wordt enigszins beschermd tegen verdere aftakeling. 

Romijnders krijgt een subsidie van 10.000 euro. Voor dat geld maakt de Monumentenwacht de boerderij en het achterhuis wind- en waterdicht, zo laat een vertegenwoordiger van de Drutense monumentencommissie weten. 

Die commissie is al een tijd in gesprek met Romijnders, die al jaren bezig is het monumentale complex op te knappen. Hij is klaar met een losstaande schuur die hij helemaal heeft afgebroken en steen voor steen weer heeft opgemetseld. Ook de hooimijt heeft hij hersteld, al staat deze momenteel weer op steigers.

Volledig scherm
De boerderij van Bart Romijnders krijgt bescherming tegen wind en regen. Hier de hooimijt op steigepijpen. © DG

Verkrotting

Volledig scherm
De boerderij van Bart Romijnders krijgt bescherming tegen wind en regen. © DG

Maar het hoofdgebouw moet hij nog restaureren. Intussen gaat de toestand steeds verder achteruit. De monumentencommissie vreest een totale verkrotting. Romijnders is daar niet bang voor. Volgens hem is het altijd een vochtig huis geweest en kan wat extra vocht door een kapot dak geen kwaad.

Na een bezoek van de commissie aan het boerderijcomplex heeft ze Romijnders ervan overtuigd toch maatregelen te nemen. Dat zal er in ieder geval op neerkomen dat de rieten kap van de boerderij in plastic zeil wordt ingepakt. 

Als Romijnders toekomt aan  het restaureren van de eigenlijke boerderij, belooft dat nog een hoop wrijving met de monumentencommissie. Die vindt dat de sporen van de tijd zichtbaar moeten blijven en is bang dat de Horssenaar ook de boerderij helemaal afbreekt en herbouwt. 

,,Hij moet er niet helemaal katsnieuw uit komen te zien'', zei een commissielid bij een eerdere ontmoeting. ,,Jullie moeten mij vertrouwen'', antwoordde Romijnders toen.

Volledig scherm
De boerderij van Bart Romijnders krijgt bescherming tegen wind en regen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal