Volledig scherm
Vorige editie van de Leste Mert. © Eveline van Elk

Niet alleen keurmeesters, ook kinderen mogen mooiste dikbil kiezen op Leste Mert

DRUTEN - Niet alleen keurmeesters keuren morgen de koeien op de Leste Mert in Druten. Voor het eerst is er een kinderjury. Zes leerlingen van basisschool De Kubus kiezen de mooiste dikbil uit. 

De 201ste Leste Mert begint met de traditionele veemarkt. Drie keurmeesters beoordelen de koeien. Dé mooiste wint een prijs. Dit jaar maken de veehouders kans op een extra onderscheiding, die van de kinderjury. Met het idee om ook kinderen het vee te laten keuren, kwam Martien Pardoel een tijd terug. 

Gastles

Als voorzitter van de Leste Mert gaf hij een gastles aan leerlingen van de drie groepen 5 van De Kubus in Druten. Toen hij vroeg of zij de koeien wilden keuren, staken ze allemaal hun hand op. ,,Zoveel juryleden konden we niet gebruiken”, zegt Pardoel. Door middel van loting koos hij met de leerkrachten uit alle groepen twee leerlingen uit. Zij vormen de kinderjury. ,,De koe die zij het mooiste vinden, krijgt eeuwige roem.” 

Zo'n tachtig koeien nemen deel aan deze ‘schoonheidswedstrijd’. Dat zijn er iets minder dan voorgaande edities, aldus Pardoel. ,,Het aantal boeren daalt niet. Ze brengen minder dieren mee. Wat wel positief is dat er steeds jongere veehouders komen.”  

Tweehonderd pony’s

Naast deze runderen staan er morgen, schat Pardoel, zo’n tweehonderd pony’s en paarden in de Hogestraat. Deze dieren zijn bedoeld voor de handel. ,,We weten nooit precies hoeveel dieren de handelaren meebrengen. Maandag was de paardenmarkt in Hedel. Als daar veel verkocht is, merken we dat.” 

De opzet van de veemarkt verandert niet, maar die van de braderie wel. Voor het eerst in jaren is de route uitgebreid. Door nieuwe wetgeving moet de organisatie de kraampjes anders neerzetten. ,,Ze mogen niet overal meer tegenover elkaar staan.” Om toch 270 stands kwijt te kunnen, dat zijn er al vijftig minder dan anders, zijn de Piet Verslootstraat en Raadhuisstraat er bijgetrokken. 

Braderie

Ondanks de afname van het aantal stands is er, aldus Pardoel, van alles te vinden op de markt. ,,Geen vijf kramen met sjaals, maar een gevarieerd aanbod. We moeten ervoor zorgen dat mensen terugkomen.” Tot nu toe is dat het geval: vorig jaar trok de markt zo'n 35.000 bezoekers. Ook onder de marktkoopmannen is de Leste Mert gewild. ,,Het kwam wel eens voor dat de volgende dag om 10 uur ’s ochtend al de telefoon ging: of ze een kraam konden reserveren voor het jaar erop.” 

Tip

Pardoel heeft tot slot nog een tip voor de bezoekers: maak gebruik van de ‘Theo Express’ die rijdt gratis vanaf sportpark De Gelenberg naar het centrum. ,,Door uitbreiding van de route zijn er minder parkeerplaatsen in het dorp.”

Maas en Waal