Volledig scherm
Een cursus reanimeren. © EHBO Arnhem

Nog veel plek bij 'EHBO aan het stuur' in Druten

DRUTEN - 'EHBO aan het stuur', de eerste-hulpcursus voor jonge rijlessers in de gemeente Druten,  is enerzijds een succes. Jongeren die deelnamen, zijn enthousiast. Anderzijds zijn er van de honderd plekken nog veertig over.

Deelnemers krijgen een spoedcursus van een avond waarin ze leren reanimeren. Ze krijgen vervolgens 60 euro van de gemeente als ze hun rijbewijs hebben gehaald (een 'gratis rijles'). Tot nu toe deden 38 jongeren de cursus. Er staan er nog 22 op de wachtlijst voor de komende maanden.

Experiment

De cursus is een experiment dat in principe het hele jaar 2018 loopt. De gemeente heeft al gesproken met de EHBO-verenigingen die de cursus verzorgen. Ook zij zijn tevreden, al heeft het hen tot nu toe geen nieuwe, jonge leden opgeleverd. Ook zijn er volgens burgemeester en wethouders nog geen jongeren die een vervolgcursus EHBO hebben gedaan. De verenigingen hopen aan de spoedcursus nieuwe leden over te houden. Ze hebben in ieder geval geleerd hoe ze een jonger publiek kunnen bereiken, zegt wethouder Sjef van Elk.

Druten gaat proberen meer jongeren te bereiken. Ook voor een cursus nadat ze het rijbewijs al hebben gehaald. Ze worden in de gemeentewinkel gewezen op de EHBO-cursus op het moment dat ze hun rijbewijs komen ophalen. De gemeente zet ook sociale media in bij de promotie van de cursus. Burgemeester Luciën van Riswijk maakte eerder al een reclamefilmpje dat online is gezet. Daarnaast gaat Druten ook rij-instructeurs van buiten de gemeente benaderen. 

Parate EHBO-kennis

Maar circa 3 procent van de Nederlanders beschikt over parate EHBO-kennis en maar weinigen hebben een EHBO-diploma. In landen als Duitsland en Oostenrijk heeft volgens het Rode Kruis 70 tot 80 procent parate kennis. Daar maakt EHBO deel uit van het rijbewijs. Bij ongevallen zijn juist de eerste minuten van levensbelang. Als een reanimatie binnen zes minuten begint, verdubbelt de kans om te overleven.

Met die kennis gewapend, wil Druten EHBO-kennis bij automobilisten promoten. Ze richt zich specifiek op jongeren van 16 tot en met 20 jaar uit de gemeente. 

Deelnemers die de cursus als eersten volgden, gaven aan dat ze meer zelf wilden doen. Daarom oefenen ze nu meer zelf. De deelnemers tot nu toe beoordelen de cursus bijna allemaal als goed of zelfs uitstekend. Vooral het reanimeren en het gebruiken van een AED waarderen ze zeer. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal