Volledig scherm
Plofkraak bij Albert Heijn in Leersum in de nacht van 29 op 30 december. © Michiel van Beers

OM: voormalig kandidaat-raadslid betrokken bij acht plofkraken

Steven K., voormalig gemeenteraadskandidaat voor Stadsbelang Utrecht, wordt verdacht van betrokkenheid bij (pogingen tot) acht plofkraken. Het gaat om incidenten in onder meer Druten, Zetten, Didam en Leersum. 

Dat bleek vanmorgen bij een regiezitting van de strafzaak, waarin het openbaar ministerie meerdere zaken aan de beschuldiging toevoegde. K. wordt nu vervolgd voor acht plofkraakzaken, waaronder ook in Made en Vuren.

Steven K., niet aanwezig op de zitting, werd al medeverantwoordelijk gehouden voor een plofkraak in Druten in de nacht van 22 en 23 februari dit jaar. Toen werd hij slapend in een busje aangetroffen bij het Van der Valk Hotel in Tiel. 

Het OM stelt dat hij betrokken is bij een plofkraak die 20 kilometer verderop werd gepleegd. Hij zou daar hebben gewacht op een vluchtscooter van medeverdachten die op heterdaad werden betrapt. K. heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. 

AH-filiaal

Bij de laatste regiezitting bleek al dat K. gelinkt werd aan meerdere (pogingen tot) plofkraken. Het OM lichtte nu toe om welke locaties het gaat. 

De kraken werden gepleegd in de twee maanden voordat het viertal werd opgepakt bij de kraak in een AH-vestiging in Druten. In diezelfde gemeente poogde de bende een maand voor hun aanhouding al eerder toe te slaan, stelt het OM. Het ging om hetzelfde AH-filiaal.

Drie medeverdachten, met wie K. volgens het OM tussen 7 december 2017 en 23 februari een criminele organisatie vormde, ontkenden de betrokkenheid bij de nieuwe zaken hardnekkig. Meer dan een ontkenning gaven zij niet prijs, ze beroepen zich op hun zwijgrecht. Hun raadsmannen deden een verzoek hun cliënten te schorsen uit hun hechtenis. De verdachten willen, met een enkelband, hun strafzaak buiten de gevangenis afwachten. De rechtbank neemt daar zo spoedig mogelijk een besluit over. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal