Volledig scherm
In de brief die in Druten werd bezorgd, werd gevraagd bankpas en pincode op te sturen. © Politie

Politie waarschuwt voor ‘brief van bank’ met daarin formulier om bankpas met pincode op te sturen

DRUTEN - Een inwoner van Druten is afgelopen week per brief gevraagd zijn pinpas met pincode op te sturen naar een adres in Zoetermeer. De brief met logo, kleuren en lettertype van de Rabobank leek van de bank te komen en is een vorm van phishing die niet vaak voorkomt, meldt de politie West Maas en Waal op Facebook.

Meestal gebeurt phishing - het hengelen naar gegevens van een slachtoffer om zo diens bankrekening of computer te kunnen overnemen - digitaal.

In de brief wordt gevraagd de huidige pinpas met code, samen met een ingevuld formulier met persoonlijke gegevens, op te sturen ‘zodat een nieuwe pas kan worden opgestuurd’. De op te sturen oude pas zou zo gerecycled kunnen worden. 

In het schrijven wordt gevraagd de huidige pas door te knippen. Een bijgevoegd plaatje toont de manier waarop. De pas zou op die manier nog steeds in een scanner van de bank passen die gebruikt wordt voor digitaal bankieren.

De inwoner van Druten die de brief ontving waarschuwde de politie. Had hij zijn gegevens en bankpas opgestuurd, dan hadden criminelen zijn bankrekening kunnen plunderen.

De politie benadrukt dat een bank nooit via mail, sms of een brief zal vragen om je bankpas en persoonlijke (bank)gegevens op te sturen en schrijft bij twijfel de bank te bellen.

Maas en Waal