Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Probleemjoch uit Druten wilde ex raken: ‘Ik zorg dat je naast je zusje komt te liggen’

DRUTEN / ARNHEM - De 20-jarige Marco uit Druten raakte behoorlijk van het padje toen zijn vriendin het uitmaakte. Hij bedreigde haar en haar familieleden. Daarvoor heeft de politierechter hem deze week onder meer een werkstraf opgelegd. 

In 2019 maakte de viendin van Marco uit Druten de verkering uit. ,,Ik wilde nog op een normale manier met elkaar omgaan", vertelt de 20-jarige aan de Arnhemse politierechter. Zijn ex stelde daar echter geen prijs op. Toen Marco contactpogingen bleef doen, liet ze dat nog eens via een brief van haar advocaat weten.

Wekenlang bedreigde hij haar en haar familieleden in het najaar van 2019 met teksten als 'jij gaat hangen, ik doe jouw familie wat aan', met als voltreffer 'ik zorg ervoor dat je naast je zusje komt te liggen'. ,,Dat was haar doodgeboren zusje", zegt de rechter. ,,Dat was grof", geeft Marco toe. 

Contactverbod

Nadat hij een ruitje van haar huis raakte, kreeg hij een contact- en locatieverbod opgelegd. ,,U bedreigde ook haar familie", zegt de rechter. ,,Haar moeder en stiefvader waren tegen onze relatie!" barst de verdachte los. ,,Hij haalde me door de politiesystemen om haar tegen mij op te zetten."

Marco heeft al een serie mishandelingen en vernielingen op zijn conto. In dat beeld past ook de mishandeling van zijn moeder in Nijmegen. De 20-jarige woont al sinds zijn 9de levensjaar in tehuizen. Hij lijdt aan ADHD, Gilles de la Tourette en ODD (oppositionele-opstandige stoornis). Bovendien heeft hij een verstandelijke beperking.

'Geen kind meer'

Voor mishandeling, vernieling en bedreiging legt de rechter de man drie dagen celstraf met aftrek van voorarrest op, 65 uur werkstraf en een lijstje verplichtingen variërend van agressietraining tot een contactverbod en intensieve woonbegeleiding. Ze past het nu nog (mildere) jeugdrecht toe maar ze waarschuwt wel: ,,U bent geen kind meer!"

Maas en Waal