Ru Paré krijgt eigen straat in Druten

DRUTEN - De Drutense verzetsheldin en kunstschilder Ru Paré krijgt een eigen straatje in haar geboorteplaats. Een nieuw aan te leggen hofje op het voormalig terrein van transportbedrijf Klarenbeek aan de Veerstraat wordt naar haar vernoemd. 

Volledig scherm
Ru Paré als jonge vrouw. © Wim Willems

Ru Paré werd 14 juli 1896 geboren aan de Waalbandijk in Druten. Een deel van dit huis, nummer 113, staat er nog. Ze is de dochter van Nicolaas Paré, die twee steenfabrieken exploiteerde op het huidige Exclutonterrein, en Hélène Hoogeveen. In haar jeugd verhuisde het gezin naar Nijmegen, waar Paré haar eerste tekenlessen kreeg. 

Vervolgens ging ze naar Den Haag om lessen te volgen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ze was in de jaren daarna een gewaardeerd lid van de Haagse kunstkring. Haar landelijk bekendheid dankt ze vooral aan haar verzetswerk. In de Tweede Wereldoorlog redde ze 52 joodse kinderen. Als 'tante Zus' regelde ze voor hen onderduikadressen, maar ook geld en voedselbonnen. 

Boek 

Over het leven van Paré schreef Wim Willems een boek 'Verzetsheldin met schilderskist'. Ook is er een tijdelijke tentoonstelling ingericht in het Museon in Den Haag. Deze expo komt, aldus de gemeente, nog naar Druten. Wanneer is onbekend. In Den Haag is er ook al een straat vernoemd naar Paré: de Ru Paréstraat. 

Drutenaar Peter Fontijn kwam jaren geleden tot de conclusie dat ze ook een straatnaam in haar geboorteplaats verdient. Het college van burgemeester en wethouders van Druten besloot onlangs om het nieuw te bouwen hofje bij de Veerstraat, waar Paré vanuit haar geboortehuis op kon uitkijken, naar haar te vernoemen.  

De Strang

Acht jaar geleden bedacht het gemeentebestuur eigenlijk al een naam voor deze nog aan te leggen straat: De Strang. Door omstandigheden kwam het project toen niet van de grond. Nu gaat dat wel gebeuren: twee maanden geleden gaf het gemeentebestuur toestemming om op die plek dertien huizen te bouwen. De verkoop loopt en binnenkort start de bouw. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal