Volledig scherm
Op de kopse kant van de grote hellingloods van Ravestein wordt flink gegraven en zijn al enkele bosschages weggehaald. © Koen Verheijden

‘Stop illegale bouw op scheepswerf Deest’

DEEST - Scheepswerf Ravestein in Deest moet onmiddelijk stoppen met de uitbreiding van een grote hellingloods aan de Waalbandijk. Dat eist, onder meer, stichting Goeie Gronde.

Voor de uitbreiding van de megahal is nog geen enkele vergunning gepubliceerd of ter inzage gelegd. Daarom moet al het werk worden gestaakt, aldus de stichting. Die vecht al jaren tegen, of voor een zorgvuldige uitvoering van, grote projecten rond het dorp, zoals de uitgebreide ontzanding Geertjesgolf.

Pijnlijk

Goeie Gronde heeft gisteren bij de gemeente Druten een onmiddellijke bouwstop geëist. Een dag eerder al deed Deestenaar Reintjan Weeber hetzelfde. Volgens hem tart de start van graafwerkzaamheden ‘elke fatsoensnorm’. Hij noemt het extra pijnlijk omdat een stuk van het gebouw en een toegangsweg voor de brandweer in beschermd uiterwaardengebied komen. De komende jaren wordt een groot deel daarvan weliswaar gebruikt om zand af te voeren van Geertjesgolf, maar daarna wordt het als natuur ingericht.

Het bedrijf breidde al eerder forser uit dan mocht. De gemeente Druten wil die situatie nu legaliseren en meer bouwplannen van Ravestein toestaan. De vergunningen zouden in februari ter inzage komen te liggen, maar dat is nog niet gebeurd. De gemeente en de Omgevingsdienst Rijk van Nijmegen, belast met vergunningverlening, konden gisteren niet zeggen of op andere wijze toestemming is verleend voor de werkzaamheden.

Gevaar

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld noemt de kans klein dat ze het werk direct stil legt, ook als het werk illegaal blijkt. ,,Zoiets doe je alleen als er direct  gevaar voor de omgeving is", zegt ze. ,,Zo niet, dan krijgt het bedrijf de kans zelf te stoppen. Het loopt een risico: komt er toch geen vergunning, dan moet alles weer worden afgebroken.”

Goeie Gronde is niet per se tegen uitbreiding van Ravestein, zegt woordvoerder Erna van Elk: ,,Maar in Deest is al veel zware bedrijvigheid. Het moet zeker zijn dat alle milieuregels worden gevolgd, zoals in een democratisch land hoort. We moeten eerst inzage hebben.”

Bij Ravestein was niemand bereikbaar voor een toelichting. De onderneming, met zo'n 120 werknemers, wil in de grotere hellingloods aan forsere schepen kunnen werken. Ook wil het een nog nieuwe productie- en assemblagehal 24 meter langer maken en een nieuwe productie- en opslagloods bouwen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal