Volledig scherm
Op social media reageren mensen verontwaardigd op beelden van deze koe op de Leste Mert in Druten. © Screenshot Twitter @KarenSoeters

Verontwaardiging over ‘dierenleed’ op Leste Mert

DRUTEN - Beelden van een vastgebonden koe op de Leste Mert heeft tientallen verontwaardigde reacties op Twitter opgeleverd. Volgens Karen Soeters van de stichting Animals Today, die de beelden verspreidde, ondervinden dieren op dorpsfeesten zoals de Leste Mert veel stress. Ze pleit voor een feest zonder dieren.

Het traditionele dorpsfeest met de veemarkt werd afgelopen week weer in Druten gehouden. Zo'n tachtig koeien, maar ook paarden en pony's zijn op de markt te zien. Karen Soeters van Animals Today, een stichting die opkomt voor dierenrechten, vindt dat op het filmpje duidelijk te zien is dat de koe gestrest is.

Ze benadrukt dat dergelijke evenementen heel goed zonder dieren te houden zijn. ,,Het is belangrijk dat tradities en feesten behouden blijven, maar we moeten ervan af dat we daarbij dieren gebruiken. Het lijkt heel gezellig voor de bezoekers, maar de dieren ervaren dat echt niet zo.” 

Ze wil daarom een oproep doen aan de gemeente Druten om de invulling van de markt te heroverwegen. 

Dierenwelzijn

De organisatie van de Leste Mert is het niet met de kritiek eens. ,,We doen juist veel aan dierenwelzijn”, zegt Martien Pardoel, voorzitter van de stichting Leste Mert. ,,We zorgen voor voldoende water en stro, voldoende ruimte en er lopen dierenartsen rond die de boel in de gaten houden.” 

Ook is het volgens Pardoel zo dat de koeien worden voorbereid op de drukte. ,,Er zijn bijvoorbeeld boeren die een paar dagen van tevoren al de radio in de stal aandoen zodat de koeien kunnen wennen aan de muziek.” Het voorstel om dieren voortaan niet meer te gebruiken voor dergelijke evenementen ziet Pardoel dan ook niet zitten. ,,Het is al een lange traditie en we doen er juist alles aan zodat de dieren zich prettig mogelijk voelen. Ik zou bijna zeggen dat dit op de Zwarte Pieten-discussie begint te lijken.”

Kort aangebonden

Tim Zeegers, voorzitter van de Partij voor de Dieren Gelderland, verklaarde dit weekend tegenover RN7 ook geen voorstander te zijn van de Leste Mert. Hij bezocht de markt en zag veel stress bij de aanwezige dieren. ,,Wat ik zie zijn te kort aangebonden dieren, koeien die hun koppen niet kunnen laten hangen, een geïmproviseerde kinderboerderij waar de dieren in stress rondrennen en ik zie pony’s vlakbij een feesttent staan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal