Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Voetveren slaan de lente over: risico op besmetting met coronavirus op kleine bootjes is te groot

DRUTEN - De tien toeristische voet- en fietsveren over de Waal, Maas, Lek, Neder-Rijn en Linge varen vrijwel de hele lente niet uit. De pontjes gaan op zijn vroegst op zaterdag 13 juni het water weer over.

Exploitant Uiterwaarde vindt dat de vrijwillige schippers, kaartjesverkopers en klanten op de krappe scheepjes te veel risico lopen op besmetting met het coronavirus. Het besluit viel deze week, nadat de overheid de maatregelen om het coronavirus in te dammen verlengde.

Niet noodzakelijk

,,Om genoeg afstand van elkaar te kunnen houden, zou je maar twee of drie mensen tegelijk aan boord kunnen laten”, zegt directeur Alex Kwakernaak. ,,En dan nog: mensen raken de relingen aan, moeten kleine bedragen afrekenen. Ook zijn veel vrijwilligers en passagiers al wat ouder, en lopen ze dus meer risico. De pontjes zijn bovendien leuk voor de toeristen, maar geen noodzakelijke voorziening. Als organisatie lopen we ook niet veel inkomsten mis.”

De voetveren zouden oorspronkelijk op 2 mei weer in de vaart komen. Ze zouden tot die tijd alleen in de weekenden varen.  13 juni is de datum dat de dagelijkse dienstregeling weer zou starten. 

Maas en Waal