Volledig scherm
Iedereen mag een vlag voor het Land van Maas en Waal ontwerpen. Deze vlag is ontworpen door de redactie van de Gelderlander. © Rik Bors

Wat wordt de eigen vlag voor het Land van Maas en Waal?

DRUTEN - Het Land van Maas en Waal krijgt een eigen vlag. Iedereen mag ideeën aanleveren. Het initiatief komt van historische vereniging Tweestromenland.

Alle historische verenigingen in de streek, scholieren, kunstenaars of andere geïnteresseerde inwoners van Maas en Waal kunnen een ontwerp maken en inzenden. De winnende vlag wordt zaterdag 2 november onthuld tijdens de historische dag 'Grote Werken komt tot leven' in cultureel centrum D'n Bogerd in Druten.

Het idee voor een eigen vlag voor Maas en Waal komt van Leo Adams uit Druten, lid van Tweestromenland. ,,Maas en Waal is honderden jaren een arm gebied geweest. De laatste decennia leeft onze regio op. Er is volop werk, er gebeurt van alles. We hebben alle reden om trots te zijn op Maas en Waal. Dat mogen we laten zien met een vlag, zoals Friesland en de Achterhoek dat ook doen."

Enthousiast

Een maand of drie geleden lanceerde hij zijn plan bij de Tweestromenland. Het bestuur was net zo enthousiast als Adams. Voorzitter Cobie Gommers: ,,We hebben zoveel te bieden als Maas en Waal. Dat mogen we met meer trots laten zien. Een vlag is daarvoor een goed middel.”

Om te zorgen dat het een vlag van heel Maas en Waal wordt, en niet alleen van de historische club, besloot Tweestromenland er een wedstrijd van te maken. In de Achterhoek is in 2018, ook na een ontwerpwedstrijd, een Achterhoekse vlag gekozen. De vlag is een instant succes in de regio. Hij wappert bij boerderijen en bedrijven en menig Achterhoeker heeft een sticker met de vlag op zijn of haar auto.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
De Achterhoekse vlag wappert overal en is een groot succes. © theo kock persfotografie

Bij bijzondere gelegenheden

Als het aan Gommers en Adams ligt komt de nieuwe Maas en Waalse vlag ook op zoveel mogelijk plaatsen in deze regio te hangen. ,,We gaan gaan ondernemers, culturele instellingen, gemeenten en scholen prikkelen'', zegt Gommers. ,,Iedereen in Maas en Waal moet straks de vlag willen hebben en buiten hangen bij bijzondere gelegenheden.”

De redactie van De Gelderlander is alvast met het idee aan de slag gegaan, met bovenstaand resultaat als gevolg. De blauwe lijnen staan voor het vele water in Maas en Waal. Zij delen de vlag in vier kwadranten. Die zijn groen, de meest voorkomende kleur in het landschap. In de vakken staan vier iconen van het Maas en Waalse landschap. Van linksboven met de klok mee: de rivier, de ruïne/toren, de dijk en het gras.

Ontwerpen kunnen gestuurd worden in pdf- of eps-bestand naar tweestromenland@hetnet.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal