Volledig scherm
Café 't Zwaantje in Deest. © DG

Woningen in het enige café van Deest

DEEST - Café 't Zwaantje aan de Vriezeweg in Deest, het laatste café van het dorp, zal over een aantal jaren de barkrukken verruilen voor bankstellen. De gemeente Druten vindt het goed dat exploitant Nick Helmond (55) het café en de bijbehorende zaal tot twee woningen omvormt.

Helmond benadrukt dat het café waarschijnlijk nog jaren open zal blijven. ,,Deze mogelijkheid is een soort appeltje voor de dorst. Ik verwacht namelijk dat ik het café niet zal kunnen verkopen als ik er over een aantal jaren mee zou willen stoppen. Het is te duur.” Het café loopt goed, benadrukt Helmond. ,,Het is echt een dorpscafé. Veel mensen denken dat het alleen een muziekcafé is, maar ik heb hier de verenigingen en de biljarters. En er is geen ander café meer in Deest.”

Bier

Helmond woont zelf in het huis dat aan het café vast is gebouwd. Als hij over een aantal jaar besluit 't Zwaantje te verbouwen tot appartementen, zal dat in fases gebeuren. Eerst komt de zaal aan de beurt. Het café blijft dan open. Helmond verwacht dat de komende vijf jaar het bier nog wel blijft stromen en de live-muziek uit de boxen blijft knallen.  Maar wat als nu morgen iemand op de stoep staat en het café toch wil kopen? ,,Tja, dan zou ik dat denk ik wel doen”, zegt Helmond. De kans dat er zo iemand opduikt, is volgens hem echter miniem.  

Helmond moet wel nog een hobbeltje nemen. Hij moet aantonen dat twee extra woningen te combineren zijn met de nabije industrie. Omdat er tussen ’t Zwaantje en het industrieterrein nog andere huizen liggen, zal die combinatie waarschijnlijk geen probleem opleveren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal