Volledig scherm
Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood.. © Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

Zelfbenoemde president Lato trainde een leger in Afferden

AFFERDEN - Naast dat Festim Lato, de zelfbenoemde president van het niet-erkende Chameria, er een miljoenenzwendel op na hield, blijkt nu ook dat hij militaire parades hield op zijn boerderij in Afferden. Dat meldt De Telegraaf.

Lato, die onlangs dood in het Amsterdam-Rijnkanaal werd aangetroffen, bouwde vanuit de gemeente Druten een leger op om zijn niet erkende land op de grens tussen Griekenland en Albanië te beschermen. De soldaten werden getraind door voormalig militairen die hebben gediend in Kosovo en logeerden in stapelbedden in de boerderij van Lato.

Bekend bij hogere instanties

Volledig scherm
De regio Chameria © ADR

Dat de boerderij af en toe veel weghad van een kazerne was bekend bij de gemeente Druten, de politie en het Openbaar Ministerie. Echter greep niemand in. Ook niet toen er, ter viering van de onafhankelijkheid van Albanië, een militaire parade werd gehouden.

Een anonieme ambtenaar meldt aan de Telegraaf dat er wel een gemeentelijke inspectie heeft plaatsgevonden, om te controleren of de Albanees zich wel hield aan de bestemming ‘wonen’. Daarop is de boerderij een tijdje gesloten door de gemeente, maar werd daarna weer ‘doodleuk’ gebruikt als militaire kazerne.

OM en politie grepen niet in

Ook is er melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie, doordat de gemeente het regionale overlegorgaan tegen ondermijnende criminaliteit (RIEC Oost-Nederland) inschakelde. Daarbinnen werken Openbaar Ministerie, gemeenten en politie samen. Dat dossier werd echter snel gesloten.

De politie floot Lato ook niet terug. Er is onderzoek gedaan naar de parades door de recherche in Den Haag en ook was de politie op de hoogte van de fraude. Dit onder andere doordat veel zakenmannen die met hem samenwerkten hun beloofde miljoenen niet kregen. Eén van hen meldt bij de Telegraaf: ,,Toen wij werden opgeroepen door de politie, hebben we nooit meer iets van Lato vernomen.’’

Ondanks dat de dossiers bekend waren bij zowel de politie, de recherche in Den Haag, de gemeente Druten en het Openbaar Ministerie, reppen de instanties met geen woord over de militaire parades. Eén van de bronnen meldt aan de Telegraaf verbijsterd dat hij niet snapt hoe zoiets in Nederland kan gebeuren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal