Volledig scherm
Ter illustratie. © Nico Schouten

Bocholt kapt tientallen bomen die dood zijn door twee droge zomers

BOCHOLT - Tientallen bomen die zijn gestorven of ernstig ziek zijn als gevolg van twee opeenvolgende droge zomers zijn gekapt in de Duitse grensplaats Bocholt. Het gaat om zestig bomen in een park aan de oostzijde van de Duitse grensplaats.

De bomen, het zijn voornamelijk berken, zijn volgens Bocholt zo verzwakt dat ze kunnen omvallen of takken kunnen afbreken. Ze worden daarom gekapt om de veiligheid van wandelaars en anderen in het park te kunnen garanderen.

Voor de zestig bomen die gekapt worden komen er minstens 75 nieuwe terug. Daaronder verschillende soorten beuken, zomereiken, wilgen, lijsterbes en vogelkers. Daarnaast worden er volgens Bocholt ook nog eens zo’n 40 houtachtige planten in de grond gezet.

Terugplanten

De plantwerkzaamheden zijn deze week gedaan en met het terugplanten herstelt Bocholt ‘de ecologische functie voor de plaatselijke flora en fauna’.

Aan de andere kant van de grens, in Winterswijk, worden de komende jaren ook tienduizenden bomen gekapt. Twee derde van de 40.000 laanbomen in het buitengebied van Winterswijk moet eraan geloven. Deze bomen zijn door ouderdom, achterstallig onderhoud en twee droge zomers in verval geraakt. Per jaar worden 450 bomen gekapt en worden er evenveel terug geplant. Dat kost ruim twee ton per jaar.

 1. Oekraïense inbreker verstopt zich onder water, Duitse politie duikt hem achterna
  OVER DE GRENS

  Oekraïense inbreker verstopt zich onder water, Duitse politie duikt hem achterna

  KLEIN-REKEN - Een 28-jarige inbreker uit Oekraïne zit voorlopig in de cel nadat hij in het Duitse Klein-Reken door de politie uit een vijver was gevist. De man ging er maandagochtend rond 3.00 uur net als drie collega-inbrekers vandoor nadat het viertal betrapt was. In de vijver probeerde de man zich onder water te verstoppen. Twee agenten gingen onverstoorbaar te water en sloegen de inbreker in de boeien.
 1. Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’
  PREMIUM

  Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’

  EMMERIK/ ’S-HEERENBERG - Een plan om met militaire voertuigen vanuit ’s-Heerenberg de Rijnpromenade van de Duitse grensplaats Emmerik te bezoeken en zo 75 jaar vrijheid te vieren, valt niet bij al onze oosterburen in goede aarde. ,,Ik kom ook niet op het idee om met oude Duitse voertuigen naar Nederland te rijden’’, zegt Herbert Kleipaß van de Emmericher Geschichtsverein, de lokale historische vereniging.
 2. 24-jarige dronken Duitser valt automobilisten en scooterrijder aan na ruzie met vriendin en loopt zwaar hoofdletsel op
  OVER DE GRENS

  24-jarige dronken Duitser valt automobi­lis­ten en scooterrij­der aan na ruzie met vriendin en loopt zwaar hoofdlet­sel op

  SCHÖPPINGEN - Een 24-jarige man is dinsdagavond zwaargewond geraakt op de Hauptstrasse in het Duitse Schöppingen (tussen Winterswijk en Münster) Hij viel een scooterrijder aan die hem een kopstoot gaf. Nadat de man - die veel te veel gedronken had - in de boeien was geslagen, sloeg hij zijn eigen hoofd tegen het asfalt totdat de politie daar een einde aan maakte. De man is met ernstig hoofdletsel op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis opgenomen.