Volledig scherm
Hier moet water staan, maar door de droge zomer is er alleen aan de einder een plasje te zien. © dG

Broedende flamingo’s Zwillbrock komend jaar online te volgen

VREDEN - Het broeden van de flamingo’s in het Zwillbrock is vanaf volgend voorjaar te volgen via de website van het biologisch station Zwillbrock. Op het flamingo-eiland staan al langer camera’s gericht, maar die beelden worden alleen voor onderzoek gebruikt. De nieuwe toepassing wordt mogelijk als het centrum op het glasvezelnetwerk is aangesloten.

Dat gebeurt de komende maanden, verwacht een woordvoerder van Biologisch Station Zwillbrock. Het natuurgebied ligt pal tegen de Nederlandse grens, in de hoek bij Groenlo, Eibergen en Winterswijk. Op dit moment zijn de flamingo’s niet te zien, ze zijn al teruggekeerd naar hun overwinteringsgebied in Zeeland.

Zeven jongen

Volgens woordvoerder Hermann-Josef Frieling zijn er dit jaar zeven jonge flamingo’s uitgebroed. ,,Die zijn inmiddels allemaal uitgevlogen. Aan het begin van het seizoen, in februari, zijn er ongeveer tachtig vogels geweest. Daarvan zijn er een stuk of vijftig gebleven, dat leverde ongeveer twaalf nesten op.”

De flamingo’s zijn net als de enkele duizenden meeuwen inmiddels verdwenen. Dat heeft niet met de lage waterstand in het veengebied te maken. Frieling: ,,Dat ze na juli weg zijn is normaal, na het broedseizoen trekken ze weer naar de kust. Half maart komen ze weer terug, daar kun je bijna de klok op gelijk zetten.”

Volledig scherm
Alleen aan de oostzijde van het Zwillbrock is een klein plasje water te vinden. © dG

De waterstand is door de droge zomer wel abnormaal laag. In het midden van het veen ligt gewoonlijk een uitgestrekte, ondiepe waterplas. Die heeft normaal een oppervlakte van enkele hectares, maar is nu gekrompen tot een plas van vijftig meter in het vierkant. Daaromheen is het groen. Voor het beheer heeft dat ook een voordeel, zegt Frieling.

Aan het werk

,,We kunnen in het hele gebied nu goed aan het werk, omdat we overal goed bij kunnen komen. We hebben bijvoorbeeld et hekwerk om het flamingo-eiland kunnen repareren. Dat is er een paar jaar geleden geplaatst om de vossen te weren.”

De waterstand was voor het laatst zo laag in 1976. Frieling heeft op foto’s gezien dat het water toen zelfs helemaal was verdwenen. ,,Daardoor kon toen wel de bovenste laag modder worden weggeschoven, waardoor op een andere plek juist weer een verhoging kon worden gemaakt voor een uitkijktoren. Die wordt nog steeds gebruikt door ornithologen, die hier voor onderzoek naar vogels komen.”

Afgeplagd

Aan de oostkant van het veengebied is de afgelopen weken ook ruim drie hectare heide afgeplagd. Met een graafmachine is de bovenste 15 centimeter aarde weggehaald. De laag die daardoor vrij komt bevat zaad van allerlei soorten planten, die daardoor weer kunnen ontkiemen. Daardoor krijgt deze heide de kans om te vernieuwen. Volgens een medewerker van Biologische Station Zwillbrock is het effect van dat werk over twee of drie jaar goed te zien, als dit deel van de heide opnieuw in bloei staat.

Volledig scherm
Met een graafmachine is drie hectare heide afgeplagd. © dG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.