Volledig scherm
De dalende drinkwatervoorraad van Vreden, Stadtlohn en Sudlohn-Oeding in beeld: elke dag minder. © SVS

Dreigend tekort aan drinkwater in gemeenten net over de Duitse grens

VREDEN - De Duitse gemeenten Vreden, Südlohn-Oeding en Stadtlohn hebben een dreigend drinkwatertekort. De gemeentebesturen hebben de burgers opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het bewateren van hun tuinen. Gebeurt dat niet, dan is de watervoorraad voor het weekend op.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

De waterreserves van drinkwaterbedrijf SVS zijn geslonken en door het uitblijven van voldoende regenwater onvoldoende aangevuld. De burgemeesters van de drie gemeenten roepen hun inwoners op om vrijwillig hun waterverbruik te beperken. 

Dat geldt voor het sproeien van de tuin en voor het vullen van de zwembaden. Om de inwoners tegemoet te komen zijn de zwembaden in Stadtlohn en Vreden zaterdag en zondag gratis voor de inwoners toegankelijk.

De drie gemeenten hebben een gezamenlijk bedrijf voor de levering van water, gas en elektriciteit. De vierde en grootste aandeelhouder is energiebedrijf RWE. De drie gemeenten hebben samen meer dan 50.000 inwoners.

Vrijwillig beperken

Volgens de burgemeesters van de drie gemeenten wordt de bevolking vrijwillig opgeroepen het waterverbruik te beperken. ,,Het gaat er niet om af te zien van een glas water of het douchen in de ochtend. Maar we moeten wel afwegen of we drinkwater willen hebben of dat onze planten hun kopjes laten hangen’, verklaarde burgemeester Christian Vedder van Südlohn-Oeding op een persconferentie.

Richting nullijn

De drinkwatervoorraad van SVS is onder opgeslagen in tanks in de buurtschap Hundewick bij Stadtlohn. Het waterpeil beweegt zich in de richting van de nullijn. 

Als het niet lukt om vrijwillig het waterverbruik te beperken bestaat de kans dat er enkele uren per dag geen water uit de kraan komt. De ziekenhuizen in de dorpen worden wel uitgezonderd van die maatregel.

Volgens water- en energiebedrijf SVS heeft het waternet een verbinding met het waterbedrijf van buurgemeente Borken. De watervoorraden bij de omliggende waterbedrijven zijn echter ook beperkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning
    OVER DE GRENS

    Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning

    STADTLOHN - Brandweer en politie hebben donderdagavond hun handen vol gehad aan diverse brandmeldingen in Stadtlohn (Duitsland), vlakbij Winterswijk. Op verschillende plekken was kort na elkaar brand ontstaan waarbij schoolgebouwen dreigden vlam te vatten. De politie kon snel - de brandweer was nog aan het blussen - in de buurt twee jongens aanhouden. Zij worden van brandstichting verdacht. De totale schade bedraagt ongeveer 38.000 euro.