Volledig scherm
De flamingo's in het Zwillbrocker Venn. © Esther Reijrink

Geen flamingo’s meer in Zwillbrocker Venn: ‘Het is te droog’

ZWILLBROCK - In en rond het Zwillbrocker Venn is voor wie het wil zien nog genoeg te genieten en te ontdekken. Maar een flamingo zul je er momenteel niet vinden, geen enkele.

Eerder dit seizoen zijn er wel wat flamingo’s geweest, rond maart vanuit hun winterkwartieren teruggekeerd naar het veengebied bij Zwillbrock, net over de grens. Maar met name de aanhoudende droogte verstoorde het normale verloop van het broedseizoen.

Droogte

De waterplas viel droog, rovers – waarschijnlijk vooral vossen – konden het flamingo-eiland bereiken en roofden de eieren, en de flamingo’s vertrokken veel eerder dan in andere jaren én zonder nieuw kroost. In juni was er al nauwelijks meer een exemplaar aan te treffen. ,,En ik verwacht ze dit jaar ook zeker niet meer terug”, aldus een jonge medewerkster van het Biologische Station die een van de inforemises bemant. ,,Het is echt te droog.”

Hoofdattractie

Het mislukken van het flamingoseizoen heeft volgens haar duidelijk weerslag op de publieke belangstelling: ,,Zo’n driekwart van de bezoekers is teleurgesteld, de flamingo’s zijn toch de hoofdattractie. Met name voor kinderen en schoolklassen.  Volwassenen en oudere mensen vinden het ontbreken van de flamingo’s ook jammer, maar zij maken ondanks dat toch veelal wel een tocht door het natuurgebied, voor de rust en de natuur die er wel te zien is.”

Het door het Biologische Station Zwillbrock beheerde Zwillbrocker Venn is onderdeel van de Flamingoroute. In totaal is dit wegen- en padennetwerk 450 kilometer lang, met uitzichttorens en informatieborden op verschillende plekken in de Achterhoek en Twente en aan de Duitse kant van de grens in het Westmünsterland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning
    OVER DE GRENS

    Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning

    STADTLOHN - Brandweer en politie hebben donderdagavond hun handen vol gehad aan diverse brandmeldingen in Stadtlohn (Duitsland), vlakbij Winterswijk. Op verschillende plekken was kort na elkaar brand ontstaan waarbij schoolgebouwen dreigden vlam te vatten. De politie kon snel - de brandweer was nog aan het blussen - in de buurt twee jongens aanhouden. Zij worden van brandstichting verdacht. De totale schade bedraagt ongeveer 38.000 euro.