Volledig scherm
Koeien. Foto ter illustratie. © Theo Kock

‘Gering gevaar’ dat Duitse koeiengriep overwaait naar Nederland

AHAUS/ GROENLO - Er is een ‘gering gevaar’ dat de runderziekte BHV1, die de koeiengriep veroorzaakt, overwaait naar Nederland. Dit zegt een woordvoerder van veterinäramt Borken (veterinair bureau) nadat in dit Duitse gebied het virus is geconstateerd op drie bedrijven. De streek grenst voor het grootse deel aan de Achterhoek en voor een klein deel aan Twente.

Op het grootste bedrijf, met 276 koeien, moesten alle dieren worden geruimd omdat meer dan 70 procent van de veestapel geïnfecteerd bleek. ,,Een enorm drama voor de boer’’, zegt de woordvoerder van de Kreis Borken, een bestuurslaag vergelijkbaar met de provincie in Nederland.

De uitbraak van het virus was in het noordelijke deel van de kreis, grofweg het gebied tussen Gronau en Ahaus, dat op zo'n 30 kilometer van Groenlo ligt. De exacte plaats wordt geheim gehouden om de privacy van de boeren te beschermen.

‘Verwaarloosbaar risico’

Koeien op alle rundveebedrijven in een cirkel van een kilometer rondom de getroffen boerderijen worden getest op de ziekte. Ook bedrijven die zijn bezocht door een dierenarts of transport- of voederbedrijf dat op de getroffen boerderijen is geweest, worden getest.

Het virus verspreidt zich via direct contact tussen dieren, via mest- of kalvertransport tussen bedrijven of menselijk bezoek. Daarom is er slechts een ‘gering gevaar’ dat Achterhoekse of Twentse bedrijven vlak langs de grens worden getroffen. ,,Het virus verspreidt zich niet via de lucht, dus dat risico is verwaarloosbaar’’, zegt de woordvoerder.

Baak

BHV1, veroorzaker van de koeiengriep, komt jaarlijks slechts enkele malen voor in Nederland. In de Achterhoek is van de laatste jaren één geval bekend: in 2013 werden twee boerderij in Baak getroffen door het virus. Op één boerderij overleed destijds een aantal besmette koeien aan de gevolgen van longontsteking. De besmetting bleef toen beperkt tot deze twee boerderijen.

Voor de mens is het virus niet besmettelijk en dus ongevaarlijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.