Volledig scherm
Inbrekers verschaften zich toegang tot dit bankgebouw in Borken. © Sparkasse

Inbrekers kraken tientallen kluisjes in Sparkasse in Borken

Over de GrensBORKEN - Diverse privékluisjes in een bankgebouw van de Sparkasse Westmünsterland in Borken-Weseke (Duitsland) zijn in de nacht van zondag op maandag opengebroken en leeggehaald. De inbrekers kwamen de bank binnen door aan de achterkant van het bankgebouw een raam te forceren. Hoe groot de buit is, kan de politie nog niet zeggen. 

Dat komt doordat de inhoud van de kluisjes – feitelijk Sparbuchschliessfächer – alleen bij de klant bekend is. Veel klanten van de bank bewaren voor de zekerheid hun spaarbankboekje in het kluisje. Maar in de kluisjes kunnen ook kleine waardevolle spullen bewaard worden. Dat is volgens de bank niet de bedoeling maar gebeurt mogelijk wel.

De politie is volop bezig met sporenonderzoek en probeert samen met de bank te achterhalen wat er is verdwenen. Borken ligt vlak over de grens bij Winterswijk. Onduidelijk is of ook Nederlandse slachtoffers door de kluisjesroof zijn getroffen.

Alle banken zijn gewaarschuwd

Volledig scherm
Een voorbeeld van kluisjes voor spaarbankboekjes. © .

Volgens een woordvoerder van de bank slaan inbrekers niet voor het eerst op deze manier toe. Hij benadrukt dat de inbrekers niet in de feitelijke bankruimte zijn binnen geweest maar alleen in de ruimte waar de afsluitbare ‘postvakjes’ zich bevinden.

,,Als een inbreker spaarbankboekjes meeneemt, kan hij niet zomaar het geld opnemen. We hebben nu alle banken gewaarschuwd over deze inbraak. Die zijn dus ook alert en geven niet zomaar geld mee. Bovendien is er een limiet aan het bedrag dat opgenomen kan worden”, legt de bankwoordvoerder uit.

,,Het gaat inbrekers meestal – zo is onze ervaring – niet om de bankboekjes. Kennelijk verwachten ze dat er waardevolle andere spullen liggen in die vakjes. Maar daarvoor zijn de kluisjes per se niet bedoeld. Ze zijn er niet groot genoeg voor. Het is alleen bedoeld om een bankboekje veilig in op te bergen.”

Kennelijk huren klanten dit soort vakjes omdat ze niet willen dat hun spaarbankboekje thuis rondslingert. De bank neemt contact op met alle huurders van de kluisjes. Die moeten daarna zelf vaststellen wat er ontbreekt. 

  1. Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning
    OVER DE GRENS

    Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning

    STADTLOHN - Brandweer en politie hebben donderdagavond hun handen vol gehad aan diverse brandmeldingen in Stadtlohn (Duitsland), vlakbij Winterswijk. Op verschillende plekken was kort na elkaar brand ontstaan waarbij schoolgebouwen dreigden vlam te vatten. De politie kon snel - de brandweer was nog aan het blussen - in de buurt twee jongens aanhouden. Zij worden van brandstichting verdacht. De totale schade bedraagt ongeveer 38.000 euro.