Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

'Oplichters openden deuren voor 3.167 euro per keer'

over de grensKLEEF - Iemand 3.167 euro laten betalen voor het openen van een deur. Het is slechts één voorbeeld van de vele oplichtingspraktijken die twee Duitsers, die vlakbij de grens met Nederland wonen, op hun kerfstok zouden hebben. Samen zouden ze jarenlang een sleuteldienst-imperium hebben gerund en voor miljoenen euro's aan schade hebben aangericht, meldt de Duitse krant Rheinische Post.

De mannen uit Geldern (57) en Weeze (39) moesten gisteren voorkomen bij de rechtbank van Kleef. Media kwamen massaal op het proces af. Mensen in heel Duitsland zouden de voorbije jaren door de 'Deutsche Schlüsseldienst Zentrale' in Geldern zijn opgelicht.

Zeker 1.009 gevallen van oplichting werden de twee ten laste gelegd. Volgens de aanklager werden werknemers zonder juiste opleiding het hele land doorgestuurd, vooral voor het met spoed openen van deuren. Vanwege hun gebrek aan kennis zouden zij veel schade hebben aangericht. Sloten werden in sommige gevallen met een boor of slijpmachine uit de deur gehaald, aldus de aanklager. Rekeningen voor de opgelichte klanten bedroegen gemiddeld 500 euro. De hoogste factuur die gisteren aan de orde kwam, was er een van 3.167 euro voor het openen van een deur.

Geblokkeerd

De 'Schlüsseldienst Zentrale' deed ondertussen alsof klanten met een lokale onderneming te maken hadden. Monteurs kwamen echter uit diverse windstreken. Wanneer klanten met klachten het bedrijf wilden aangeven, kwamen zij van een koude kermis thuis. Een bedrijf met de naam 'Schlüsseldienst Zentrale' bleek niet te bestaan in hun omgeving. Bij het hoofdkantoor van het bedrijf werden telefoonnummers van mensen met klachten geblokkeerd.

Verder zouden de verdachten sinds 2007 voor 5,8 miljoen euro aan omzetbelasting en 10,5 miljoen aan loonkosten hebben achtergehouden. Volgens de 'Schlüsseldienst Zentrale' werkten de monteurs op freelance basis. De aanklager spreekt van een eenzijdig dienstverband: veel werknemers werkten alleen voor het bedrijf, en dat jarenlang.

Ontkennen

In aanloop naar het proces hebben de twee betrokkenen de beschuldigingen voortdurend ontkend. De advocaat van de 39-jarige verdachte uit Weeze meent dat van een bedrijfsmodel dat gericht was op oplichting geen sprake was. Ja, in sommige gevallen zijn monteurs niet correct te werk gegaan, gaf hij gisteren toe.

Het proces tegen de 'Schlüsseldienst Zentrale' sleept zeker nog tot en met de zomer voort. Meer dan 100 getuigen moeten nog worden gehoord.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.