Volledig scherm
Zweefvliegers spreken niet van een noodlanding, maar van een buitenlanding. Archieffoto Diana Hoekst © Diane Hoekst001

Slecht weer: 13 van de 20 zwevers maken 'noodlanding'

over de grensVENLO - Door het slechte weer hebben vrijdagmiddag en -avond dertien van de twintig deelnemers aan een nationale juniorenwedstrijd zweefvliegen een 'noodlanding' moeten maken in de grensregio. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor: schade was er nauwelijks.

De deelnemers, waaronder twee van de Maldense zweefvliegclub, vertrokken vanaf zweefvliegveld De Groote Heide in Venlo voor een rondje over de Duitse grensregio van zo'n 230 kilometer. De vlucht maakt deel uit van een serie wedstrijdvluchten deze week.

Door het ontbreken van thermiek haalden zoals gezegd dertien zwevers de thuisbasis niet. Sommigen landden in weilanden en akkers in de omgeving van Coesfeld in Nordrhein-Westfalen; anderen zetten hun zwever in de omgeving van Horst (Limburg) aan de grond. Ze zijn in de loop van de avond allemaal met hun toestel opgehaald.  

Bas van Hertom van organisatie spreekt overigens niet van een 'noodlanding'. ,,Wij noemen dat een buitenlanding. Dat komt wel vaker voor als het weer omslaat en de thermiek wegvalt.’’

Quote

Dit gebeurt wel vaker als het weer omslaat.

Bas van Hertom

Op de grond

Volgens Van Hertom gaat het bij junioren om beginnende zweefvliegers. ,,De term junioren zegt dus niks over de leeftijd.’’ Aan de wedstrijd doen 21 zweefvliegers mee. Eentje durfde het gezien de weersvoorspelling niet aan en bleef op de grond. 

Ze maken deze week een serie van vijf vluchten. Twee dagen werd er niet gevlogen. Vorige week zaterdag konden ze de lucht niet in vanwege een bosbrand in de buurt van Venlo: donderdag werd gezien het weer een rustdag ingelast. Zaterdag is de laatste vlucht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.