Volledig scherm
Partijlogo van de SPD. © ANP

SPD-leider Bocholt trekt zich terug om doodsbedreiging

BOCHOLT - Thomas Purwin, leider van de politieke partij SPD in de grensplaats Bocholt, stelt zich niet bechikbaar voor een tweede termijn als partijvoorzitter. Anonieme doodsbedreigingen dwingen hem tot dat besluit, schrijft BBV Bocholt.

De voor vandaag (vrijdag) geplande partijbijeenkomst is afgelast als gevolg van de bedreigingen. Op de bijeenkomst zou Purwin herkozen worden als partijvoorzitter.

Maar, zo zegt de SPD-leider tegen de Duitse krant: „De veiligheid van mijn gezin is belangrijker dan de politiek. Daarom stel ik me niet herkiesbaar.”

'Schedel inslaan'
In de doodsbedreiging aan Purwin schrijft de zender dat hij hem 'op weg naar huis zijn schedel zal inslaan'. Het bericht kwam binnen op zijn persoonlijke e-mailadres. De reden voor de bedreiging is onbekend. Hoewel Purwin zijn leven niet wil laten bepalen door de bedreiging, laat het hem niet koud, vertelt hij. „Ik moet ook rekening houden met mijn familie.”

Aangifte
Purwin heeft aangifte gedaan van de doodsbedreiging en het landelijke partijbureau van de SPD op de hoogte gesteld. Hij gaat in gesprek met het partijbestuur om te bekijken hoe het verder moet met de lokale afdeling; er is namelijk geen andere kandidaat voor het partijvoorzitterschap.

Vermoedelijk wordt de voor vrijdag afgelaste SPD-dag naar eind dit jaar of begin 2017 verplaatst en alsnog gehouden. Purwin hoopt daarbij te zijn.

Burgemeester
Het is niet de eerste keer dat een politicus in Bocholt via e-mail wordt bedreigd. Zo kregen burgemeester Peter Nebelo en de hoogste gemeenteambtenaar Ludger Triphaus eind vorig jaar anonieme haatmails. Dat was naar aanleiding van de opvang van vluchtelingen in de Duitse stad.

Begin dit jaar kreeg de burgemeester (tevens SPD-lid) daar bovenop nog eens meerdere mails waarin onder meer werd gedreigd met het verkrachten van zijn dochter.