Volledig scherm
Invoeren van tol voor de Duitse autowegen kan heel wat consequenties hebben, ook voor mensen in de grensregio’s. foto Inge van Mill/HH IPTCBron Hollandse Hoogte

Tolheffing op Duitse snelwegen vanaf oktober 2020

Wie vanaf oktober 2020 over de Duitse Autobanh wil rijden, moet tol gaan betalen. Dat heeft de Duitse verkeersminister via Twitter bekendgemaakt. Daarmee worden personenauto's ook belast voor het gebruik van de snelwegen bij de Oosterburen. In Duitsland geldt al een kilometerheffing voor vrachtwagens. 

Nederland is fel tegenstander van deze zogenoemde ‘PKW-Maut’, omdat die het grensoverschrijdend verkeer zou hinderen. Ook zou het tolsysteem discriminerend zijn, omdat Duitsers gecompenseerd worden voor de tol. Nederland en Oostenrijk zijn daarom naar het Europese Hof  van Justitie gestapt. Dat zal zich naar verwachting over een paar maanden uitspreken over de heffing. Burgemeesters in de grensstreek hebben zich eerder ook negatief uitgelaten over de PKW-Maut.

Gerechtigheid

Volgens de Duitse verkeersminister Andreas Scheuer is de tolheffing een kwestie van gerechtigheid. ,,Iedereen die de infrastructuur in Duitsland gebruikt gaat daarvoor betalen, zonder dat Duitsers daarvoor meer gaan betalen’’, zegt hij in een nieuwjaarstoespraak op Twitter. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning
    OVER DE GRENS

    Jongens richten voor 38.000 euro schade aan met brandjes bij school en woning

    STADTLOHN - Brandweer en politie hebben donderdagavond hun handen vol gehad aan diverse brandmeldingen in Stadtlohn (Duitsland), vlakbij Winterswijk. Op verschillende plekken was kort na elkaar brand ontstaan waarbij schoolgebouwen dreigden vlam te vatten. De politie kon snel - de brandweer was nog aan het blussen - in de buurt twee jongens aanhouden. Zij worden van brandstichting verdacht. De totale schade bedraagt ongeveer 38.000 euro.