Volledig scherm
De kerk in Kranenburg © Markus von Offern

Vliegenplaag van 'Bijbelse omvang' teistert kerk Zyfflich (fotoserie)

ZYFFLICH - De kerk in de Duitse plaats Zyfflich in de gemeente Kranenburg is al drie weken gesloten omdat het godshuis geteisterd wordt door een vliegenplaag van 'Bijbelse omvang'. Dat meldt de Duitse krant Rheinische Post.

Zwermen vliegen 'ter grootte van strandhanddoeken' hangen aan het plafond en de grond lijkt volgens de Duitse krant op een grote, pikzwarte deken van dode vliegen. Op de banken liggen duizenden vliegen, net als in de sacristie.

Raadsel
De insectenverdelgers die gevraagd zijn de oorzaak en oplossing te vinden, staan vooralsnog een raadsel, aldus de Rheinische Post. Een vrijwilliger van de kerk heeft samen met een verdelger het pand geïnspecteerd, tot aan het dak toe. Een oorzaak voor hoe de vliegen binnen blijven komen, is nog niet gevonden.

Kunstschatten
„De verdelger adviseerde de plaag chemisch de nek om te draaien”, vertelt de vrijwilliger tegenover de Duitse krant. Maar dan moet de hele kerk gereinigd worden. Bovendien is onduidelijk of de kunstschatten in de kerk tegen de chemische stoffen kunnen.

Kerkdiensten
Tot een oplossing gevonden is, blijft het kerkgebouw gesloten. Sinds drie weken worden de kerkdiensten verdeeld over andere kerken in de regio. „Dat blijft in ieder geval tot Allerheiligen zo. Ik hoop dat het kouder wordt en de vliegen daardoor doodgaan”, zegt pastor Christoph Scholten.

Volledig scherm
© Markus von Offern
Volledig scherm
De vloer in de kerk is een 'pikzwarte deken van dode vliegen'. © Markus von Offern
Volledig scherm
De vloer in de kerk is een 'pikzwarte deken van dode vliegen'. © Markus von Offern
Volledig scherm
© Markus von Offern