Vrachtwagen met 480 varkens gekanteld, 92 dieren dood

OVER DE GRENSKALKAR - Een vrachtwagen met 480 varkens is dinsdagmiddag in een bocht gekanteld in het Duitse Kalkar, nabij Kleef. Daarbij kwamen 92 dieren om. Na het ongeval liepen honderden dieren op de rijbaan, meldt de politie.

De 45-jarige chauffeur uit Hamm draaide die middag rond 12.45 uur vanaf de Römerstrasse de Uedemer Strasse in. Door onbekende oorzaak kantelde de oplegger en kwam deze rechts in de berm terecht, meldt de politie.

Varkens de weg op

300 varkens liepen daarna de weg op. De andere 180 varkens zaten volgens de Duitse krant Rheinische Post in het voorste deel van de vrachtwagen en konden niet ontsnappen.

Na aankomst van de hulpdiensten heeft de brandweer de 180 varkens gekalmeerd met extra ventilatie.

Om ervoor te zorgen dat de 300 varkens op de rijbaan niet ontsnapten, hebben brandweerlieden een provisorisch hek van 240 meter lang geplaatst langs een fietspad. Daarna konden de dieren worden gevangen, waarna ze door de brandweer werden gekalmeerd met een waternevel.

Verwondingen

Bij het ongeval bleken 66 varkens om het leven gekomen te zijn. Nog eens 26 dieren moesten vanwege hun verwondingen ter plaatse worden afgemaakt door een dierenarts, aldus de politie.

Volledig scherm
Varkens in de vrachtwagen. © Bert Jansen