Volledig scherm
© SXC

66 miljoen voor biomassacentrale in Duiven

DUIVEN - Sparkling Projects uit Apeldoorn krijgt bijna 66,2 miljoen euro van het rijk. Het innovatiebedrijf dankt de subsidie aan zijn plan om een biomassacentrale te bouwen in Duiven.

De biocentrale komt op de plek waar de op de fles gegane biokoolproducent Topell zit. Sparkling wil oude gebouwen revitaliseren om daar de centrale in te kunnen onderbrengen. De biomassacentrale wordt in 2018 operationeel.

Schoon hout
De centrale wekt energie op door hout te verbranden. Directeur Jochen Görtzen van Sparkling gebruikt hier uitsluitend schoon hout uit Gelderland voor. De biocentrale kan voorzien in de jaarlijkse energiebehoefte van ruim 3.900 huishoudens.

Henk Zomerdijk was nog burgemeester van Duiven toen hij al onderhandelingen voerde over de komst van de biomassacentrale. Hij vindt het 'geweldig' wat Sparkling gaat doen. „Ooit stond InnoFase bekend om zijn zware, vervuilende industrie. Er zijn echter allerlei groene initiatieven ontwikkeld, zoals het gebruik van restwarmte van afvalverwerker AVR voor de verwarming van bedrijfspanden, dat InnoFase duurzamer en duurzamer wordt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers