Volledig scherm
De A12 ter hoogte van Duiven en Westervoort, met onderin de twee stalen brugconstructies die gerenoveerd worden. © Sven Menschel

A12 veilig houden: snelheid IJsselbruggen gaat twee jaar lang omlaag naar 90

ARNHEM/ WESTERVOORT - Verkeer dat over de A12 rijdt krijgt op de IJsselbrug tussen Arnhem en Westervoort/Duiven te maken met een verlaagde maximumsnelheid. Vanaf begin 2020 mag er in plaats van 100 nog maar maximaal 90 kilometer per uur gereden worden. 

Dit om de brug te ontlasten tot aan de renovatie, die voor 2022 gepland staat.

De brug (eigenlijk zijn het er twee naast elkaar) kent stalen constructies die na tientallen jaren intensief gebruik ‘op’ zijn en daarom gerenoveerd moeten worden. Dit groot onderhoud is nodig zodat de constructie de toegenomen verkeersdruk de komende jaren aan kan en staat gepland voor 2022.

Tot aan deze vernieuwing vindt Rijkswaterstaat het noodzakelijk de stalen bruggen minder zwaar te belasten om zo ‘veilig gebruik van de bruggen’ te kunnen blijven garanderen.

Rijstroken

Verkeer richting Duitsland kan over vier rijstroken blijven rijden, waarbij afwisselend één van de stalen bruggen afgesloten kan worden. Verkeer dat vanaf bijvoorbeeld de A18 komt of vanuit de richting Duitsland, kan daardoor straks nog maar over drie rijstroken rijden, in plaats van vier nu. Ook in deze richting wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 90 kilometer per uur. 

Deze vier stroken vanuit de richting Duitsland liggen op een betonnen brugconstructie, die nog prima is en waaraan niets hoeft te gebeuren. Eén van de rijstroken wordt dus straks omgekeerd en benut door verkeer dat de andere kant op rijdt.

Speciale website Rijkswaterstaat

Het werk aan het omzetten van de rijstroken en het verlagen van de snelheid wordt de komende weken al in gang gezet. Onder meer moet de geleiderail aangepast worden en moet er nieuw asfalt en weglijnen worden gezet.

Dat werk wordt zoveel mogelijk ’s avonds en ’s nachts gedaan om de overlast voor het verkeer te beperken. Er blijft volgens Rijkswaterstaat altijd minimaal één rijstrook in iedere rijrichting beschikbaar.

Ook alle bestaande op- en afritten blijven in gebruik, aldus Rijkswaterstaat, dat een speciale internetpagina heeft gemaakt om de wijzigingen en aankomende werkzaamheden uit te leggen, onder meer met een animatievideo: rws.nl/a12renovatieijsselbruggen

Volledig scherm
De huidige situatie op de IJsselbruggen in de A12: vier rijstroken naar Duitsland, vier rijstroken vanuit Duitsland. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
De nieuwe situatie, vanaf begin 2020, op de IJsselbruggen in de A12: vier rijstroken naar Duitsland, waarbij steeds één van de twee stalen bruggen (rechts) dicht gaat en drie rijstroken vanuit Duitsland. © Rijkswaterstaat

Liemers