Volledig scherm
Informatie over onder meer zonnepanelen is verkrijgbaar via het Liemers Energieloket. © PR

Bijna 1.300 aanvragen voor energiemaatregelen bij Liemers loket: ‘Winst uit je woning’

ZEVENAAR/WESTERVOORT/DOESBURG - Bijna 1.300 woningeigenaren in de gemeenten Westervoort, Duiven, Doesburg en Zevenaar hebben bij het Liemers Energieloket aangeklopt voor maatregelen om hun huis te verduurzamen. Via het loket kunnen onder meer zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas worden ingekocht. 

Het Liemers Energieloket begon eind april met een advies- en inkoopactie voor woningeigenaren. Via de actie ‘Winst uit je woning’, die aan het loket is gekoppeld, kunnen huizenbezitters collectief maatregelen inkopen. Het Liemers Energieloket belooft daarbij gunstige voorwaarden en scherpe tarieven.

‘Mensen doen het ook zelf’

Quote

Ambtenaren denken mee over de vraag hoe bezitters van een monument toch hun pand kunnen verduurza­men

Josina Groen, Woordvoerster gemeente Doesburg

In Zevenaar namen 586 woningbezitters deel aan de actie 'Winst uit je woning’ om hun huis te verduurzamen. De maatregelen variëren van het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van vloeren en spouwmuren tot het plaatsen van isolerend glas.

De Zevenaarse wethouder  Carla Koers, met onder meer duurzaamheid in portefeuille, is niet ontevreden over het aantal Zevenaarse deelnemers aan 'Winst uit je woning’. Ze wijst er wel op dat het werkelijke aantal Zevenaarders dat inmiddels maatregelen heeft genomen om hun woning te verduurzamen, hoger is dan 586: ,,Niet iedereen laat zich adviseren via het Liemers Energieloket of koopt via dit loket zonnepanelen of isolatiemateriaal. Mensen doen het ook zelf.”

In Westervoort klopten 250 huizenbezitters aan bij het energieloket, in Duiven waren dat er tot dusverre 350. In deze gemeente werden ruim zevenduizend huizenbezitters per brief geattendeerd op het Liemers Energieloket, in Westervoort werden ruim vierduizend inwoners aangeschreven.

Huisbezoek kost 29 euro

Wie zich meldt bij het energieloket, krijgt desgewenst een onafhankelijk adviseur aan huis. Zo'n huisbezoek kost 29 euro. Tijdens het bezoek bekijkt de adviseur welke energiemaatregelen voor die specifieke woning mogelijk zijn. 

In Doesburg vroegen 88 inwoners bij het Liemers Energieloket een offerte voor het verduurzamen van hun woning. ,,Daarnaast bieden wij de mogelijkheid via de gemeente een energiescan te laten doen", zegt een woordvoerster van de gemeente Doesburg. ,,We hebben twee adviseurs in huis: één voor de monumentale panden en één voor de overige panden.”

Aanzicht niet verstoren

Doesburg telt 103 gemeentelijke monumenten en 158 rijksmonumenten. Het aanzicht van deze gebouwen mag niet verstoord worden door bijvoorbeeld zonnecollectoren. ,,Daarom denken ambtenaren mee over de vraag hoe bezitters van een monument toch hun pand kunnen verduurzamen”, zegt de woordvoerster.

Belangstellenden kunnen zich nog tot 21 juli 2019 inschrijven op liemersenergieloket.nl/winstuitjewoning. Voor vragen is de helpdesk bereikbaar op telefoonnummer 023-583 6936.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers