Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Boer uit Groessen mag een half jaar niet meer boeren: ‘Dieren zijn structureel de nodige zorg onthouden’

GROESSEN – Een 57-jarige boer uit Groessen mag van de politierechter het komende half jaar niet meer boeren. Daarna kan hij zijn bedrijf weer opstarten, maar verwaarloost hij zijn dieren nog eens, dan wordt het bedrijf opnieuw voor een half jaar stilgelegd.

Verder legde de politierechter hem een werkstraf op van 120 uur voor het jarenlang verwaarlozen van zijn vee. De zaak kwam in januari ook al voor de rechter. De officier van justitie concludeerde toen al dat de man vier jaar lang niet goed voor zijn runderen en schapen had gezorgd. De man heeft meermalen een waarschuwing gehad. De officier eiste stillegging van het bedrijf voor de duur van negen maanden, een verbod op het houden van dieren van een jaar en een werkstraf.

Tussen de kadavers

De politierechter hield de zaak toen aan in afwachting van een nieuwe inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die had daarvoor op diverse controles al geconstateerd dat de dieren te weinig drinkwater en fatsoenlijk voer hadden, met hun poten in de mest stonden en dat er kadavers in staat van ontbinding op het bedrijf lagen. Verschillende dieren hadden groeiachterstand en ziektes.

Dinsdag bleek dat er niet alleen in januari maar ook in maart inspecties waren en dat de situatie niet verbeterd was. Runderen en schapen werden afgevoerd, omdat het niet meer verantwoord was. Een schaap en een lam waren er zo slecht aan toe dat ze moesten worden afgemaakt.

‘Hij lijkt het niet te zien’

Anders dan in januari was de boer gisteren wel naar de zitting gekomen. Hij sprak de aantijgingen tegen. Volgens hem zorgde hij wel goed voor zijn dieren. Hij is al veertig jaar boer, reageerde hij, en niemand hoeft hem te zeggen hoe hij voor de dieren moet zorgen. De officier van justitie schrok van die houding. ,,De afgelopen jaren heeft hij zijn dieren structureel de nodige zorg onthouden. En dat is het meest zorgelijke: hij lijkt het niet te zien.”

Bouwvergunning

Ze vroeg opnieuw een stillegging van negen maanden, een verbod op het houden van dieren en een uitzetting uit het beroep voor de duur van een jaar. Maar de politierechter ging daar niet in mee. De boer heeft inmiddels een bouwvergunning aangevraagd om de oude stal te kunnen vervangen door een nieuwe. Hij meent het werk straks beter te kunnen doen. Hij hoopt in oktober zijn bedrijf weer te kunnen opstarten. De NVWA heeft inmiddels voorwaarden daarbij geformuleerd. Reden voor de rechter om het bij een deels voorwaardelijke stillegging te houden. ,,Er is maar één conclusie: de beesten hebben niet de zorg gehad die ze nodig hadden”, aldus de politierechter. ,,Ik wil u uw vak niet ontzeggen, maar het moet duidelijk zijn: zo gaat het niet.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers