Brandweer moet eerst de rolluiken openknippen: ‘Dat heeft wel vertraagd’

De brandweer moest gisteren in Duiven de dichte rolluiken voor de ramen op de bovenverdieping van de woning aan de Roodwilligenstraat openknippen voordat er begonnen kon worden met blussen. ,,Dat heeft het uiteraard wel wat vertraagd.’’

Volledig scherm
Dikke rookpluimen komen uit de woning als er een opening is in een van de rolluiken. © Ron Vlijm / RonV Media

,, Maar er is geen sprake van geweest dat de brand daardoor groter is geworden”, zegt een woordvoerder van de brandweer Gelderland-Midden.

Rolluiken kunnen gevaarlijk zijn tijdens een brand. In juni 2013 kwamen een moeder en twee dochters in Cuijk om het leven bij een brand in hun woning die potdicht zat door de rolluiken. Naar aanleiding van deze tragedie hamerden de hulpdiensten en rolluikspecialisten op voorzorgsmaatregelen waardoor bewoners op tijd weg kunnen in een noodgeval en brandweer en politie op tijd de woning in kunnen.

Zo moet er een accu geplaatst worden tussen de rolluiken. Deze zorgt ervoor dat wanneer de elektriciteit uitvalt door de brand de rolluiken toch omhoog kunnen. Verder moet er in alle gevallen een vluchtdeur of -luik geplaatst worden. Ook met rolluiken die je met de hand ophaalt, kan het misgaan. De spanband waarmee je het luik optilt, kan doorbranden.

Liemers