Volledig scherm
Door een klapband schoot de bus van Stichting Reddingshonden van de snelweg af. © Stichting Reddingshonden

Bus Reddingshonden Duiven total loss na klapband op A1

DUIVEN - De Stichting Reddingshonden uit Duiven is zwaar onthand. Zaterdagochtend raakte de stichting in één klap een bus met aanhanger met quad en side by side kwijt. Dit gebeurde op de A1 bij Kootwijkerbroek. De Stichting Reddingshonden was uitgerukt na een vermissing van een meisje in de buurt van Kootwijkerbroek.

Door een klapband verloor de bus de grip op het wegdek en kwam op één kant tot stilstand.

Ziekenhuis
De chauffeur en een vrijwilligster kwamen met de schrik vrij. Voorzitter Louise Smits moest vanwege inwendige kneuzingen een nacht in het ziekenhuis in Apeldoorn blijven. Zondagmiddag kwam ze weer thuis. Eén van de twee honden in de bus liep een schrammetje op. „Gelukkig waren de honden op het moment van het ongeluk aan het spelen, zodat ze er geen trauma aan over hebben gehouden”, zegt Ruud Smits, vrijwilliger en echtgenoot van de voorzitter. „Het vermiste meisje is zaterdag nog levend en wel weer teruggevonden.”

Apparatuur
De schade wordt nu berekend en loopt waarschijnlijk in de tienduizenden euro’s. De bus was alleen WA verzekerd, maar dat is volgens Smits niet de grootste schadepost. „Die bus was een krijgertje van de brandweer. De apparatuur ín de bus was veel kostbaarder. Daarnaast zijn we de quad en side by side kwijt, waarmee we in bosrijke gebieden goed uit de voeten kunnen.”

Pen en papier
De stichting heeft de politie zaterdag laten weten het weekend niet beschikbaar te zijn. Maandag zijn de 62 vrijwilligers weer inzetbaar. „We gaan weer terug naar pen en papier, zoals we vroeger ook hebben gewerkt”, zegt Smits. „De vrijwilligers reden sowieso al met eigen auto’s naar de locatie, want je kunt niet 62 mensen in een busje zetten. De bus was wel heel belangrijk, omdat we er onderweg al programma’s voor zoekgebieden konden opstellen.”

Volledig scherm
De aanhanger en quad kwamen, net als de bus, in de berm terecht. © Stichting Reddingshonden
Volledig scherm
De bus zat vol met apparatuur die nu grotendeels stuk is. © Stichting Reddingshonden
Volledig scherm
De side by side van de stichting is zwaar beschadigd geraakt bij het ongeluk. © Stichting Reddingshonden

Liemers