Volledig scherm
Een van de bedrijven in Duiven die onder de loep liggen bij de Inspectie SZW. © Jan Ruland van den Brink

Chinese bedrijven met illegalen krijgen voorlopig geen hulp bij uitbreiding in Gelderland

ARNHEM/ DUIVEN - Twee Chinese bedrijven die worden verdacht van uitbuiting van illegale arbeiders krijgen geen hulp bij uitbreiding in Gelderland, totdat duidelijk is dat zij hun arbeidsomstandigheden op orde hebben.

Oost NL, dé economische ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland, wacht nu eerst de uitkomsten van een lopend onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid af. Die ziet de twee bedrijven, met een vestiging op een industrieterrein in Duiven, als ‘spookondernemingen’ die een ‘verborgen Chinese economie’ runden.

,,Als de bedrijven hun gedrag hebben verbeterd en hun fouten hebben hersteld, en als er geen dramatische overtredingen zijn, dan zou er wel weer over uitbreiding kunnen worden gesproken’’, zegt internationaal manager Fons de Zeeuw van Oost NL.

In verlegenheid

Quote

Het is de verantwoor­de­lijk­heid van bedrijven zelf om te zorgen dat zij aan geldende wet- en regelge­ving voldoen

Gelders bestuur

De maatschappij werd een maand geleden in verlegenheid gebracht door het nieuws dat Ananda en Phylion Battery zich schuldig zouden maken aan de uitbuiting Chinese illegalen. De firma’s streken jaren geleden met hulp van Oost NL neer in Gelderland.

Van subsidie was geen sprake, blijkt nu uit antwoorden op Statenvragen van de partijen PvdA en 50PLUS. De steun bestond vooral uit het organiseren van bezoeken in de regio, het vinden van een geschikte locatie en advies over hun inschrijving.

Tijdens een handelsmissie in China in september sprak Oost NL nog met de producenten van onderdelen voor e-bikes over uitbreiding in Gelderland. Dat gebeurde vlak voordat ze als verdacht werden aangemerkt. Bij een ontmoeting op het hoofdkantoor Phylion was ook commissaris van de Koning John Berends aanwezig.

Controle

Volgens het Gelderse bestuur had Oost NL zelf niet beter op de arbeidsomstandigheden in Duiven moeten letten. ‘Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven zelf om te zorgen dat zij aan geldende wet- en regelgeving voldoen’, zo is te lezen in een schriftelijke reactie. ‘Het is aan de bevoegde instanties om te controleren of bedrijven zich aan de Nederlandse wet -en regelgeving houden.’

Oost NL heeft de Ananda en Phylion Battery geadviseerd een plan van aanpak te maken om misstanden in de toekomst te voorkomen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers