Volledig scherm
PREMIUM
Leden van het buurtpreventieteam van de Duivense wijk Lommerweide checken een stille gang. Foto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Dankzij deze buurtwacht daalt aantal inbraken van drie per week naar drie per jaar

DUIVEN - ,,Kijk, dit is verdacht. Daar zit iemand op een brommer te niksen.” Henk Bosch schijnt met zijn zaklantaarn. Even wordt het heel stil. Zodra de jongen zich omdraait, loopt Bosch weer verder. ,,Niks aan de hand, hij woont in de buurt.”

Als Bosch de jongen niet had herkend, dan zou hij met zijn twee teamleden Marco Holtus en Nicole Boshoven hem aanspreken. Vertrouwen ze het dan nog niet, wordt 112 gebeld. Ook de WhatsApp-groep met ruim 200 leden wordt op de hoogte gebracht. ,,In no time staat hier versterking en alle uitgangen van de wijk worden geblokkeerd”, zegt Bosch trots. 

‘Waarnemen, signaleren en voorkomen’ is het motto van Buurtpreventieteam Lommerweide, het grootste van de zes teams die er zijn in Duiven. Naar aanleiding van een inbraakgolf is de buurtwacht in 2014 opgericht. Ze begonnen met zo’n dertig leden, binnen een jaar waren het er negentig. ,,Mensen voelen een bepaalde plicht om hun steentje bij te dragen aan de veiligheid en leefbaarheid van de wijk”, zegt Marco Holtus. ,,En moet je kijken, we zijn van drie inbraken per week naar drie per jaar gegaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers