Volledig scherm
© Thinkstock

Door Duivenaar verduisterde 19,5 miljoen aan belastinggeld nog steeds zoek

ARNHEM - De 19,5 miljoen euro die een belastingambtenaar uit Duiven in 2014 overmaakte naar een eigenaar van Griekse restaurants in Duiven en Arnhem, is nog steeds zoek. Dat bleek donderdag tijdens een pro forma zitting in Arnhem.

Het geld zou via de restaurants weer zijn doorgesluisd naar de zwager van de ambtenaar in Turkije

Interpol
Diverse verzoeken om het uitleveren van de zwager en om het horen van getuigen in Turkije hebben niets opgeleverd. De officier van justitie verwacht ook niet dat er nog iets zal komen uit Turkije en verzocht de rechtbank donderdag om de belastingambtenaar en de horecaondernemer eindelijk eens te berechten voor verduistering. Ook de echtgenotes van de horecaondernemer en de man in Turkije zijn als verdachten aangemerkt. De laatste staat bij Interpol op de rol om te worden opgepakt zo gauw hij de grens passeert.

2014
De 53-jarige Duivenaar verduisterde het geld in mei, juni en juli 2014. Dat deed hij door het bedragen over te maken naar een 57-jarige ondernemer met wie hij bevriend was geraakt. Die laatste ontkent overigens een aandeel te hebben in de verduistering. De belastingdienst legde beslag op zijn Griekse restaurants en hotel in Duiven en Arnhem en op zijn bezittingen in Griekenland ter waarde van zes miljoen. De horecaondernemingen hier werden verkocht. Er lopen nog procedures om de rest van het geld terug te krijgen.

Ambassadeur
De officier van justitie gaf tijdens de zitting een opsomming van verzoeken om rechtshulp die werden gedaan aan Turkije, uiteindelijk zelfs via de Turkse ambassadeur in Nederland, om de strafzaak rond te krijgen. Het haalde niets uit. Gezien de huidige politieke situatie in Turkije, verwacht de officier niet dat er nog iets gaat gebeuren daar met de zaak.

De advocaten houden echter vast aan hun wens om verdachten in Turkije te horen.

Geschorst
De rechtbank wil meer informatie, onder andere over wat de mogelijkheden zijn aan rechtshulp uit Turkije, en hield de zaak aan. De verdachten zijn inmiddels geschorst uit hun voorlopige hechtenis, maar de rechtbank wilde nog geen toestemming geven hun paspoort terug te geven.

Liemers