Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Duiven in hoger beroep tegen uitspraak huishoudelijke hulp

DUIVEN - Het Duivense college van burgemeester en wethouders gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland over hulp in de huishouding voor Wmo-klanten. Dit meldt zorgwethouder Ineke Knuiman.

Duiven en de rechtbank verschillen van mening over welke Wmo’ers wel of geen recht hebben op huishoudelijke hulp. De gemeente vindt de dienstverlening algemeen gebruikelijk. Anders gezegd: Wmo’ers die vermogend genoeg zijn, moeten en kunnen deze hulpverlening ook zelf betalen.

Financieel onderscheid
De Gelderse rechtbank oordeelt anders. Volgens haar is van algemeen gebruikelijk geen sprake en mag er dus geen financieel onderscheid worden gemaakt. Daarnaast kapittelde de rechter de gemeente Duiven om het feit dat ze consulenten bij keukentafelgesprekken inzage liet vragen in financiële gegevens van Wmo’ers. Dit had niet gemogen.

'Mag wel'
Hoewel het college bot ving bij de rechter, gaat het in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. „Nederland heeft elf rechtbanken, maar die denken niet allemaal hetzelfde over ‘algemeen gebruikelijk’. Zo vindt de rechtbank van Zeeland en West-Brabant dat vragen naar de financiële situatie juist wel mag”, zegt Knuiman.

Liemers