Volledig scherm
© Ab Hakeboom

Duiven tegen verdubbelen prijs voor wegbrengen afval

DUIVEN - Het Duivense college van burgemeester en wethouders mag het tarief bij het afvalaanbiedstation niet van 12 naar 24 euro verhogen.

Dit vindt een meerderheid van de raadsfracties. Duiven sprak deze week over het nieuwe afvalbeleid dat de gemeente na de jaarwisseling kent. Zo voerde Duiven diftar in, waarbij de vervuiler betaalt. Duiven had als taak te bezuinigen en bespaart 900.000 euro met de nieuwe systematiek, mede door gunstiger aanbestedingen.

Gescheiden
Waar de gescheiden inzameling van gft en restafval tot tevredenheid stemmen, daar valt het met het aantal bezoekers bij het aanbiedstation fiks tegen, omdat hier voor sommige afvalstromen meer moet worden betaald. B en W hadden erop gerekend dat er 2.000 bezoekers per maand zouden komen, maar na mei waren er geen 10.000 maar slechts iets meer dan 3.000 geteld.

Bewijzen
Het college stelde voor de prijs aan de poort met 100 procent te verhogen, maar daar wil een politieke meerderheid niets van weten. Het college moet sowieso niet denken, dat het nu al ‘aan knoppen kan gaan draaien’, want dit jaar is het te vroeg om waar nodig bij te stellen. 2017 is vroeg genoeg om zaken te veranderen, want de nieuwe afvalinzameling heeft tijd nodig om zich te bewijzen, aldus de politiek.

Liemers