Volledig scherm
Het logo van het COA.

Duiven zet plannen voor azc in de koelkast

DUIVEN - Het Duivense college van burgemeester en wethouders heeft de plannen voor een asielzoekerscentrum op een laag pitje gezet. Dat is gedaan omdat de instroom aan asielzoekers behoorlijk is gedaald. Duiven spande zich vorig jaar al in voor vluchtelingen.

De gemeente bood toen 46 mensen 72-uursopvang aan in sporthal De Endesprong. De vluchtelingengroep bestond voornamelijk uit Syriërs.

Statushouders
In november droeg de raad B en W op zich in te spannen voor de huisvesting van statushouders. Burgemeester Rik de Lange meldde de fracties toen dat in gesprek was met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor een azc dat plek biedt aan hoogstens 250 personen.

Geen definitief 'Nee'
Het besluit van het college betekent niet dat de plannen voor een azc helemaal zijn opgegeven. Mocht de instroom weer stijgen, dan is Duiven bereid om opnieuw met partijen waaronder het COA in gesprek te gaan.

Duiven wil overigens geen azc buiten de bebouwde kom. Het vindt integratie belangrijk, en dat wordt lastig op een 'achterafplek'. Om die reden wees zowel de gemeente als het COA het aangeboden Bedrijvencentrum Helhoek bij de gelijknamige buurtschap af.

Liemers