Volledig scherm
© Thinkstock

Duivenaar krijgt werkstraf voor achtervolging en afpersing

DUIVEN - Een 35-jarige man uit Duiven is donderdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld voor afpersing. Hij krijgt een werkstraf van 180 uur.

De Duivenaar stond in maart 2015 's nachts plotseling in een woning van een man uit Zevenaar, van wie hij meende nog geld tegoed te hebben. Het slachtoffer schrok zo van dit onverwachte verzoek dat hij de straat op vluchtte.

Pinnen
De Duivenaar rende de man achterna en wist hem in te halen. Hij bedreigde het slachtoffer verbaal, die vervolgens aanbood om geld te gaan pinnen. Uiteindelijk heeft de Zevenaarder 250 euro voor de man gepind.

Straf
Volgens de officier van justitie was er sprake van diefstal met geweld. Hij eiste dan ook een gevangenisstraf van zes maanden. De rechtbank meent echter dat het gaat om afpersing, op grond van onder andere de achtervolging op straat en de geuite dreigementen.

Dit ondanks het feit dat het slachtoffer zelf aanbood om te gaan pinnen en inderdaad nog geld schuldig was aan de Duivenaar.

Dat de veroordeelde alleen een werkstraf en geen gevangenisstraf heeft gekregen, komt doordat de zaak al wat ouder is en de Duivenaar bijna geen geweld heeft gebruikt. Ook heeft de man inmiddels werk gevonden en lijkt hij zijn leven te hebben gebeterd.

Andere verdachten
Twee anderen verdachten die bij de zaak waren betrokken, zijn vrijgesproken. Zij waren met de Duivenaar naar Zevenaar gereden en aanwezig in de woning van het slachtoffer, maar het is niet bewezen dat zij hem geld afhandig probeerden te maken.

Liemers