Volledig scherm
Ans Venhorst uit Duiven komt in actie tegen de keukentafelgesprekken. © Jan van den Brink

Duivense gehandicapte in actie tegen verloop keukentafelgesprekken

DUIVEN - Ans Venhorst uit Duiven heeft grote moeite met de wijze waarop haar gemeente de keukentafelgesprekken voert met ouderen en gehandicapten over hulp in de huishouding.

Het stoort de 59-jarige Venhorst dat consulenten schaamteloos naar haar bankafschriften hebben gevraagd. Venhorst lijdt aan botontkalking. Ze heeft een verbrijzelde knie na een ongeluk met haar scootmobiel en haar in november 2013 gebroken enkel is door de osteoporose nog niet genezen.

Toespraak
Bij Venhorst liep het onderhoud over huishoudelijke hulp tot tweemaal toe mis. Toen ze vernam dat dit bij veel meer Duivenaren het geval was, kwam ze in actie. De medeoprichter van de Duivense gehandicaptenraad sprak tijdens de commissie Burger en Samenleving en kreeg alle fracties stil.

Wmo
Venhorst meent dat Wmo’ers geen bankafschriften te hoeven overleggen. Het CAK bepaalt volgens haar of zij een eigen bijdrage krijgen en hoe hoog die is.

Wethouder Ineke Knuiman brengt daartegenin dat de Wmo sinds dit jaar niet meer door het rijk maar door de gemeenten wordt uitgevoerd.

Besparing
Duiven moet bovendien 8 ton van het budget van 1,5 miljoen euro voor hulp in de huishouding besparen. Dezer zorgvorm is nu een algemene voorziening geworden, zegt zij, waardoor de lokale overheid alleen mensen financieel tegemoet wil komen die echt niet zonder deze hulpvorm kunnen. Daarom is met 450 inwoners een keukentafelgesprek gevoerd.

Liemers