Volledig scherm
De locatie van Solar in Duiven. © Google Streetview

‘Duivense groothandel intimideert werknemers die willen staken’; bedrijf spreekt beschuldiging tegen

UPDATEDUIVEN - Medewerkers van de technische groothandel Solar aan de Effect in Duiven gaan dinsdagmorgen staken voor een betere cao, hoewel hun werkgever dat met ‘intimidatie probeert te voorkomen’. Dat kondigt vakbond FNV maandag aan. 

Riek van Kampen, bestuurder FNV Handel: ,,De werkgever probeert met intimidatie te voorkomen dat medewerkers van Solar opkomen voor hun rechten. Daarom steken stakers uit andere delen van het land hen een hart onder de riem. Samen staan ze sterk voor een goede cao.”

Het is de eerste keer dat bij Solar het werk collectief wordt neergelegd. Bij Schuurman Alkmaar (drie keer) en diverse vestigingen van de Technische Unie (zeven maal) is al wel eerder gestaakt voor een betere collectieve arbeidsovereenkomst voor werknemers van technische groothandels, waar in totaal 40.000 mensen werken.

175 stakers

Vakbond FNV verwacht dat ongeveer 150 stakers van de Technische Unie en Schuurman de Solar-medewerkers dinsdag komen ondersteunen en rekent erop dat er zo’n 175 man in Duiven zijn. De staking is de hele dag, de actie buiten de poort van Solar is van 06.00 tot 10.30 uur. 

De stakers eisen onder meer een loonsverhoging en het terugdraaien van ‘verslechteringen die de werkgevers willen doorvoeren’, zoals het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag. Volgens Van Kampen zijn de eisen ‘niet overdreven’.

,,Al jaren is er weinig tot niets bijgekomen op een loon van gemiddeld 2.100 euro bruto per maand. Zij (de werknemers, red.) willen gewoon een eerlijk loon waarvan zij hun gezin kunnen onderhouden. Dat zou in een land als Nederland toch normaal moeten zijn.”

Reactie van Solar

Martijn Rengers, directeur human resource, was niet bekend met de aankondiging van FNV en neemt in een reactie nadrukkelijk afstand van de term ‘intimidatie’. Rengers zegt dat Solar het recht op staken accepteert. ,,Dat is een grondrecht van onze samenleving.”

De directeur zegt de staking te betreuren en begrijpt niet waarom er morgen juist bij dit Duivense bedrijf wordt gestaakt. ,,Solar is geen zelfstandige partij in dit conflict, wij horen bij een branche met tweeduizend werkgevers. Daarin heeft dit bedrijf geen doorslaggevende stem.”

Rengers stelt dat Solar zich op het gebied van arbeidsvoorwaarden niet laat beïnvloeden door vakbonden. ,,Dat zijn niet onze belangrijkste gesprekspartners. Onze arbeidsvoorwaarden worden beïnvloed door de cao én door onze ondernemingsraad.”

Liemers