Volledig scherm
© Thinkstock

Duivense naar rechter om stopzetten thuishulp te voorkomen

DUIVEN - Een 74-jarige inwoonster van Duiven stapt naar de rechter om te voorkomen dat ze haar hulp in de huishouding kwijtraakt. De gemeente wil de 7,5 uur hulp die de vrouw wekelijks krijgt, per 14 juni volledig stopzetten.

Jurist Kevin Wevers, die de Duivense bijstaat, vraagt op korte termijn een voorlopige voorziening aan bij de rechtbank. Eerder won hij namens zijn cliënten rechtszaken over de bezuiniging op de thuishulp tegen de gemeenten Montferland en Lochem.

Standpunt Duiven
De gemeente Duiven stelt zich op het standpunt dat huishoudelijke hulp algemeen gebruikelijk is – wat betekent dat ervan wordt uitgegaan dat mensen het zelf kunnen regelen en betalen. Aanvragers moeten aantonen dat het in hun geval anders is.

Eigen bijdrage
Volgens Wevers is zijn cliënte van de hulp afhankelijk en betaalt ze daarvoor nu een eigen bijdrage van zo’n 35 euro per maand. "Maar als ze de hulp volledig zelf moet betalen, zou dat 450 euro per maand kosten”, rekent hij voor.

Fout
Volgens Wevers gaat Duiven ook in de fout met de eis dat aanvragers moeten aantonen dat ze de hulp niet kunnen betalen. In de zaak tegen de gemeente Lochem bepaalde de rechter al dat de bewijslast of iemand de hulp wel of niet zelf kan betalen en regelen, bij de gemeente ligt, niet bij de aanvrager.

Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers