Voedselbank Arnhem. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Voedselbank Arnhem. Foto ter illustratie. © Gerard Burgers

Duivense wethouder moet zich verantwoorden voor ‘beschamende’ bijdrage aan Arnhemse voedselbank

DUIVEN - Wethouder Ineke Knuiman is door de oppositiepartijen in Duiven op het matje geroepen over de manier waarop de bijdrage aan Voedselbank Arnhem is bepaald.

Knuiman (Lokaal Alternatief) liet weten 1000 euro te doneren aan de Voedselbank Arnhem, waar veertig gezinnen uit Duiven gebruik van maken.

Dat bedrag noemde de voedselbank ‘beschamend’. Het gaat om 25 euro per huishouden, terwijl aangesloten gemeenten gemiddeld zo’n 75 euro betalen.

‘Verkeerde keelgat’

Volgens een woordvoerder heeft de gemeente Duiven ‘een goed minimabeleid dat voldoende basis biedt voor huishoudens met een laag inkomen om een menswaardig bestaan te leiden’. 

,,Dat is ons in het verkeerde keelgat geschoten’’, zegt algemeen coördinator van Voedselbank Arnhem Caroline van der Sluis.

,,Wij verstrekken geen voedselpakketten als bezigheidstherapie voor onszelf, maar omdat de armoede bij onze klanten – in dit geval de inwoners van de gemeente Duiven - groot is.’’

Quote

De discussie met de raad is niet aangegaan

Barbara Nooijen, GroenLinks-raadslid

Brief

Quote

Over de werkelijke bijdrage moet nog gediscussi­eerd en gestemd worden

Jasper Walraven, PvdA-raadslid

In een brief aan Knuiman vragen de twee grootste oppositiepartijen Socialistische Partij (SP) en GroenLinks om uitleg. ,,Het is de taak van de gemeenteraad om het college te controleren. Maar wij hebben die kans niet eens gekregen want de wethouder is de discussie met de raad niet aangegaan’’, zegt GroenLinks-raadslid Barbara Nooijen.

In de brief vragen de fracties zich vooral af waarom er ondanks het goede minimabeleid toch veertig Duivense gezinnen voedselpakketten nodig hebben. 

Gift

Wethouder Ineke Knuiman
Volledig scherm
Wethouder Ineke Knuiman © Gemeente Duiven

Vorig jaar kreeg Knuiman de opdracht van de raad om met de voedselbank in gesprek te gaan. ,,Ze heeft vervolgens ook een bedrag bepaald, maar dat was niet de opdracht’’, zegt PvdA-raadslid Jasper Walraven.

,,Wat ons betreft is die 1000 euro een gift vanuit het college. Over de werkelijke bijdrage moet nog gediscussieerd en gestemd worden.’’

Ook D66-raadslid Hans Egtberts is het daarmee eens. ,,Het is beschamend dat de gemeente Duiven zich er hiermee vanaf maakt. [...] Wat ons betreft is over dit onderwerp het laatste woord nog niet gezegd.’’

‘Beter dan niks’
Collegepartij CDA denkt daar anders over. ,,We hebben begrip voor de positie van de Voedselbank, maar 1000 euro is beter dan niks’’, zegt fractievoorzitter Henk Albers.

,,Bovendien heeft geen enkele fractie tijdens de mededeling van de wethouder aangegeven het niet eens te zijn met de bijdrage.’’  

Knuiman wil niet reageren tot ze de vragen van SP en GroenLinks heeft beantwoord.

Liemers