Volledig scherm
Miep Dué-Bongaards uit Duiven. © Jan van den Brink

Een-na-oudste Gelderlander viert haar 108e verjaardag

DUIVEN - Miep Dué-Bongaards uit Duiven is maandag 108 jaar geworden. De geboren Nijmeegse, die de op een-na-oudste inwoner van Gelderland is, vierde haar verjaardag met familie en bekenden in het Duivense woon-zorgcentrum Thuvine. Daar woont ze sinds februari.

Miep was enig kind. Haar vader was ambtenaar en haar moeder runde in Nijmegen een tabakszaak.

Kinderen
Ze trouwde op 16 november 1926 met KNIL-officier Heinrich Dué. Ze overleefde haar man ruimschoots, want Heinrich stierf in 1964. Het echtpaar Dué kreeg drie kinderen. De twee oudsten zijn overleden; alleen de 81-jarige Hetty leeft nog.

Van de Eerste Wereldoorlog herinnert Miep zich niets meer, van de Tweede Wereldoorlog des te meer. Ze woonde destijds in Nederlands-Indië. „Doordat mijn schoonmoeder veel verhuisde, wist ze uit handen van de Japanners te blijven”, vertelt schoonzoon Hans Pruckmüller (83). „Op het laatst heeft ze zelfs tegenover een Japanse kampbaas gewoond.”

Burgemeester
Hoewel Miep al jaren blind is en ook bijna doof, kreeg ze maandag toch alles mee van haar verjaardag, onder meer dat Duivens burgemeester Rik de Lange haar kwam feliciteren.

De oudste nog levende Gelderlander is mevrouw Vosselman-Kers uit Heerde. Zij werd in februari al 108.

Liemers