Volledig scherm
Het ontlasten van de IJsselbruggen ontgaat de weggebruikers van de A12 niet. © M Kuster

Hoe één gesloten rijstrook voor A12-ellende kan zorgen

DUIVEN - Blue Monday was voor veel gebruikers van de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem niet alleen deprimerend, maar ook frustrerend. Ter hoogte van de IJsselbruggen net voor knooppunt Velperbroek was er één rijstrook afgesloten en de maximale snelheid lag op 90 km/h. Het zorgde voor langere files dan normaal gesproken.

Dat de A12 mede vanwege de afzetting compleet was dichtgeslibd, wil volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat niet zeggen dat het iedere dag misère gaat worden. ,,In heel Nederland was er vandaag (maandag, red.) een pittige ochtendspits, ook door het weer. Daarnaast moeten weggebruikers even wennen aan deze nieuwe situatie. Dat kost vaak één à twee weken.” 

Beperkte hinder

Rijkswaterstaat voorspelde van tevoren een ‘beperkte verkeershinder’ door de veranderingen bij de IJsselbruggen. Er zouden geen extra files door ontstaan. ,,Wij houden de verkeerssituatie constant in de gaten", stelt de woordvoerder. ,,We kunnen nu nog niet zeggen hoe het gaat lopen. Voordat je er echt iets over kunt zeggen, ben je een paar weken verder.”

Ferdi klein Nienhuis uit Lichtenvoorde was een van de automobilisten die 's ochtends vanuit de Achterhoek in de ellenlange rij aansloot. Hij moet voor zijn werk dagelijks in Arnhem zijn. ,,Maandag is het altijd relatief druk op de weg, maar ik schrok wel toen ik op de radio hoorde dat er een file stond van 13 kilometer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet op de hoogte was van de werkzaamheden bij die bruggen. Dat kan ook aan mij liggen.”

25 minuten vertraging

Quote

Ik ben een beetje verbaasd dat er vooraf gezegd werd dat de werkzaamhe­den niet tot files zouden leiden

Rik Nijmeijer, Gebruiker A12

Rik Nijmeijer was wél op de hoogte van de plannen, maar baalde alsnog stevig toen hij al vóór Zevenaar vast kwam te staan. ,,Meestal sta ik alleen even stil tussen de Duitse grens en Zevenaar, ook vanwege de aansluiting van de A18 op de A12. Maar nu was er een file tot aan Velperbroek en heb ik er denk ik zo'n 25 minuten langer over gedaan dan normaal.” 

Waar Nijmeijer zich het meest aan stoort, is de communicatie van Rijkswaterstaat. ,,Ik ben een beetje verbaasd dat er vooraf gezegd werd dat de werkzaamheden niet tot files zouden leiden. Ze weten toch hoe kritiek deze weg is?” 

Ook op social media wordt geklaagd over de files. De grootste angst van de weggebruikers is dat het tot de renovatie van de IJsselbruggen in 2022 kommer en kwel blijft.

Gepuzzel om bruggen te ontlasten

DUIVEN - De twee stalen IJsselbruggen bij Duiven waar de snelweg A12 overheen gaat, moeten vanwege het intensieve gebruik na tientallen jaren ontlast worden tot Rijkswaterstaat ze in 2022 laat renoveren. Daarom worden er vanaf nu rijstroken afgesloten en is de maximale snelheid verlaagd van 100 naar 90 kilometer per uur over een lengte van 1,8 kilometer. De bruggen worden tot aan de renovatie om en om afgesloten zodat ze minder vaak worden belast en daarmee veilig blijven.

In totaal liggen er drie bruggen over de IJssel. De twee stalen bruggen waarover verkeer richting Duitsland rijdt, zijn in het begin van de jaren ’60 gebouwd. Een grondige renovatie is noodzakelijk. De derde brug stamt uit 1990, is van beton en verkeert in goede staat.

Gisteren sloot Rijkswaterstaat een van de rijstroken richting Arnhem af. Dit zal de komende dagen ook het geval zijn. Vanaf vrijdagochtend rijdt het verkeer over twee rijstroken richting Duitsland en over drie stroken richting Velperbroek. Vanaf zaterdag 7 uur wordt het verkeer over de middelste brug geleid. Er blijft sowieso altijd één rijstrook in iedere rijrichting beschikbaar. Ook als er ‘s avonds en ‘s nachts werkzaamheden worden uitgevoerd.

De toe- en afritten tussen knooppunt Waterberg en Zevenaar kunnen overigens tijdelijk zijn afgesloten. Verkeer wordt dan omgeleid. Ook kunnen weginspecteurs van Rijkswaterstaat het verkeer korte tijd stilzitten. De extra reistijd bedraagt in dat geval tussen de vijf en vijftien minuten.

De renovatie aan de IJsselbruggen, die in 2022 begint, moet in 2024 zijn afgerond. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers