Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Hoe illegale Chinese arbeiders in Duiven geheim bleven voor Oost NL: ‘Dit is uitzonderlijk’

DUIVEN - Enthousiast keerde Oost NL terug van een zakenreis in China. Phylion Battery en Ananda zouden hun activiteiten met onderdelen voor e-bikes willen uitbreiden in Gelderland, vertelden ze. Wat niet bekend was: in hun panden in Duiven sleutelden illegale Chinezen aan accu’s voor elektrische fietsen.

,,I have working visa!’’ 

Op het kleine kantoor van Ananda in Duiven ontstaat lichte paniek wanneer de bel gaat. Een van de medewerkers trekt de voordeur voorzichtig naar zich toe. ,,Hello, yes?’’

Volledig scherm
Het pand van Ananda in Duiven (helemaal rechts). © Jan Ruland van den Brink

Hij stapt naar buiten en trekt de deur weer vlug achter zich dicht. Door een kier is nog net te zien hoe twee jongemannen, met Aziatisch uiterlijk, wegduiken. ,,Everything is okay. I have working visa!’’, herhaalt de medewerker, met een vriendelijke glimlach.

Hij stelt zich voor als de manager van de Europese tak van het Chinese Ananada. Al snel geeft hij toe dat twee collega’s zonder werkvisum wél door de mand zijn gevallen bij een eerdere controle. Voor verdere vragen verwijst hij naar zijn ‘boss’. Maar hij heeft, ondanks verzoeken van deze krant, nog altijd niets van zich laten horen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers