Jos had altijd een mitella bij zich: 'Met mijn hand in het verband kon ik niet schrijven’

videoLOBITH - Jos Niels, ambassadeur van de laaggeletterden, is donderdag in Lobith door Stichting Lezen en Schrijven genomineerd als Taalheld. Niels werd voorgedragen door zijn kleindochter. Hij was te gast in Lobith vanwege de Week van de Alfabetisering. ,,Ik ben een vakman”, grapt hij.

Jos Niels (70) was 50 jaar toen hij leerde lezen en schrijven. Tot die tijd wist hij op alle mogelijke manieren te verdoezelen dat hij laaggeletterd was. Zo had hij vaak een mitella bij zich: ,,Als ik wist dat ik ergens zou moeten schrijven, zat mijn hand in het verband. Ik ben lange tijd scheidsrechter geweest in het amateurvoetbal”, vertelt Niels, ,,maar gele kaarten gaf ik nooit. Daar moest ik schriftelijk verantwoording over afleggen.”

Quote

Sinds ik goed kan lezen en schrijven, is er een wereld voor me open gegaan

Lotgenoten bereiken

Door zijn verhaal te vertellen hoopt Niels lotgenoten te bereiken. ,,De mensen moeten hun schaamte overwinnen”, zegt Niels. ,,Ze moeten uit de kast komen. Ik sprak net een man die vertelde dat hij vroeger op school altijd achterin de klas zat. Dan weet ik genoeg; ik zat ook altijd op de achterste rij. Sinds ik goed kan lezen en schrijven, is er een wereld voor me open gegaan.”

De tekst loopt door onder foto.

Jos Niels met de onderscheiding die hij ter ere van zijn nominatie kreeg in Lobith.
Volledig scherm
Jos Niels met de onderscheiding die hij ter ere van zijn nominatie kreeg in Lobith. © DG

16 procent laaggeletterd

Net als het Gelders Eiland tellen ook de gemeenten Duiven en Westervoort een relatief groot aantal laaggeletterden. Het percentage inwoners dat moeite heeft met lezen en schrijven ligt met 16 procent boven het landelijk gemiddelde.

Dat hangt volgens Stichting Lezen en Schrijven onder meer samen met de samenstelling van de bevolking. ,,Op het Gelders Eiland waren veel mensen van oudsher werkzaam op de steenfabrieken. Ze gingen al op jonge leeftijd aan de slag in de fabriek, waardoor school erbij in schoot”, schetst een woordvoerster van welzijnsorganisatie Caleidoz, die samen met Kunstwerk! de Liemers laaggeletterdheid in de regio wil aanpakken.

Niels werd in Lobith genomineerd als Taalheld in de categorie bruggenbouwer: een persoon of samenwerkingsverband die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid.

Laaggeletterdheid in Gelderland. Bron: Feiten & Cijfers Laaggeletterdheid, Maastricht University School of Business and Economics (2018)
Volledig scherm
Laaggeletterdheid in Gelderland. Bron: Feiten & Cijfers Laaggeletterdheid, Maastricht University School of Business and Economics (2018) © Maastricht University School of Business and Economics
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers