Volledig scherm
Een van de bedrijven in Duiven die onder de loep liggen bij de Inspectie SZW. © Jan Ruland van den Brink

Kamervragen over toezicht Oost NL op ‘foute’ Chinese bedrijven: ‘Een enorme uitglijder’

DEN HAAG/ DUIVEN - Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL moet beter in de gaten houden of binnengehengelde bedrijven de Nederlandse wetten en regels naleven. Dat vinden Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en John Kerstens (PvdA). Zij stellen Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat verdachte firma’s uit China met hulp van Oost NL naar Gelderland zijn gekomen.

De twee Chinese bedrijven met een pand in Duiven (Phylion Battery en Ananda) worden sinds vorige week verdacht van uitbuiting van illegale arbeiders. Daarnaast ziet de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid ze als ‘spookondernemingen’ die een ‘verborgen Chinese economie’ onderhouden.

Quote

Oost NL is geen inspectie, maar het is wel een enorme uitglijder dat men deze bedrijven heeft binnenge­haald

Jasper van Dijk, SP-Kamerlid

Oost NL ondersteunde de producenten van onderdelen voor elektrische fietsen enkele jaren geleden bij hun komst naar Gelderland, blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. Dat gebeurde in samenwerking met de NFIA, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie. 

Oost NL hielp de bedrijven onder meer met het vinden van een geschikte locatie. Tijdens een handelsmissie in China werd onlangs nog gesproken over uitbreiding.

‘Verwijzen naar inspectie veel te makkelijk’

Volledig scherm
Jasper van Dijk, Kamerlid van de SP. © ANP

Zelf zegt Oost NL dat het verantwoordelijk is voor de ‘landing’ van een bedrijf in de regio, niet voor controles. Daar zijn de Inspectie SZW en Belastingdienst voor, is de uitleg. Kamerlid Kerstens van de PvdA is het daar niet mee eens. ,,Het simpelweg verwijzen naar de Inspectie SZW is veel te makkelijk.’’

Ook SP’er Van Dijk vindt dat Oost NL meer verantwoordelijkheid moet nemen. ,,Oost NL is geen inspectie, maar het is wel een enorme uitglijder dat men deze bedrijven heeft binnengehaald. Ik neem aan dat Oost NL de misstap erkent en uitgebreid evalueert. In de toekomst mag dit niet meer gebeuren.’’

De provinciale fracties van 50PLUS en de PvdA vragen het bestuur van Gelderland om opheldering. Zo wil de PvdA weten of Gedeputeerde Staten bereid is Oost NL zo te instrueren dat arbeidsomstandigheden een eerlijke rol gaan spelen bij het aantrekken van bedrijven.

Eerst verder onderzoek, dan misschien maatregelen

Oost NL zelf ziet geen reden de eigen aanpak te veranderen. Internationaal manager Fons de Zeeuw meldt dat buitenlandse nieuwkomers ‘op maat’ van informatie worden voorzien over bijvoorbeeld belastingen en personeelszaken. Als de bedrijven het zelf willen, worden ze in contact gebracht met betrokken instanties, vult hij aan.

Voordat Oost NL harde maatregelen treft tegen Phylion Battery en Ananda, wil de maatschappij eerst verder onderzoek doen. Volgens De Zeeuw gaat het om omvangrijke spelers in China, die daar voor zover bekend niet verdacht worden van illegale praktijken. In Gelderland dragen de bedrijven naar zijn zeggen bij ‘aan de ontwikkeling van een mooie industrietak op het gebied van e-mobility’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers